Kunnanhallitus, kokous 10.6.2024

§ 113 Jäsenten nimeäminen Turun työllisyysalueen lautakuntaan

AurDno-2023-265

Valmistelija

  • Terhi Källi, Kunnanjohtaja, terhi.kalli@aura.fi

Perustelut

Auran valtuusto on 23.10.2023 § 32 päättänyt liittymisestä Turun työllisyysalueeseen 1.1.2025 alkaen. Työllisyysalueen toimielimenä toimii lautakunta, joka toimii kuntalain 51 §:n mukaisesti osana Turun kaupungin organisaatiota työvoimapalveluiden lakisääteisten tehtävien järjestämisessä yhteisenä monijäsenisenä toimielimenä ja työllisyysalueen työvoimaviranomaisena.

Lautakunnan tehtävänä on huolehtia, että lakisääteisiä työvoimapalveluiden järjestämiseen liittyviä velvoitteita noudatetaan.

Lisäksi lautakunnan tehtävät ovat:

  1. vastata toimialansa toiminnan, talouden ja organisaation kehittämisestä,
  2. ohjata toimintaa tavoitteiden ja strategian mukaisesti,
  3. valvoa, että toimintaa johdetaan tarkoituksenmukaisesti, tehokkaasti ja taloudellisesti,
  4. huolehtia yhteistyöstä palvelujen järjestämisessä ja kehittämisessä muiden kuntien, viranomaisten, koulutuksenjärjestäjien sekä yhteisöjen kanssa ja
  5. seurata toiminnan tuloksellisuutta.

Toimielimessä on 13 sopimuksen osapuolten valtuustojen toimikaudekseen valitsemaa jäsentä. Turun kaupunginvaltuusto valitsee 6 jäsentä ja kullekin henkilökohtaisen varajäsenen.

Turun itäisten kuntien: Kaarinan kaupungin, Liedon kaupungin, Paimion kaupungin ja Sauvon kunnan valtuustot valitsevat toimielimeen 2 jäsentä ja näille henkilökohtaiset varajäsenet. Varajäsenten on oltava eri kunnista kuin jäsenten.

Turun läntisten kuntien: Maskun kunnan, Mynämäen kunnan, Naantalin kaupungin, Nousiaisten kunnan, Raision kaupungin ja Ruskon kunnan valtuustot valitsevat toimielimeen 2 jäsentä ja näille henkilökohtaiset varajäsenet. Varajäsenten on oltava eri kunnista kuin jäsenten.

Vakka-Suomen seudun kuntien: Kustavin kunnan, Laitilan kaupungin, Pyhärannan kunnan, Taivassalon kunnan, Uudenkaupungin kaupungin ja Vehmaan kunnan valtuustot valitsevat toimielimeen 1 jäsenen ja tälle henkilökohtaisen varajäsenen. Varajäsenen on oltava eri kunnasta kuin jäsenen.

Loimaan seudun kuntien: Auran kunnan, Loimaan kaupungin, Oripään kunnan ja Pöytyän kunnan valtuustot valitsevat toimielimeen 1 jäsenen ja tälle henkilökohtaisen varajäsenen. Varajäsenen on oltava eri kunnasta kuin jäsenen.

Turunmaan seudun kuntien: Paraisten kaupungin ja Kemiönsaaren kunnan valtuustot valitsevat toimielimeen 1 jäsenen ja tälle henkilökohtaisen varajäsenen. Varajäsenen on oltava eri kunnasta kuin jäsenen.

Turun kaupunginvaltuusto valitsee toimielimen jäsenistä puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Puheenjohtaja on valittava Turun kaupunginvaltuuston nimeämistä jäsenistä ja varapuheenjohtaja jäsenkuntien nimeämistä jäsenistä.

Kunkin sopimuksen osapuolen nimeämällä viranhaltijalla on läsnäolo- ja puheoikeus kokouksissa.

Auran kunnan viranhaltijoiden saaman epävirallisen tiedon mukaan kevään aikana käytyjen poliittisten neuvottelujen tuloksena Loimaan seudun kunnista esitetään lautakuntaan jäsentä Loimaan kaupungista ja tälle henkilökohtaista varajäsentä Pöytyän kunnasta. Virallista neuvottelu- tai nimeämispyyntöä ei kunnan valmisteluorganisaatioon ole tullut.

Työllisyysalueen sopimuksessa todetaan, että toimielimen kokoonpano tarkastellaan toimikausittain. Mahdollisista muutoksista toimielimen kokoonpanoon on sovittava kirjallisesti sopimuksen osapuolien kesken tai sopimusmuutoksella.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Terhi Källi, Kunnanjohtaja, terhi.kalli@aura.fi

Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että Auran kunta

  1. on kuluvan toimikauden loppuun asti työllisyysalueen lautakunnan jäsenten ja varajäsenten nimeämisten osalta Loimaan ja Pöytyän tekemien ehdotusten takana ja
  2. edellyttää, että tulevilla toimikausilla viralliset neuvottelut lautakunnan paikkajaosta käydään sopimuksen mukaisesti kaikkien työllisyysalueen jäsenkuntien kesken seudullinen rotaatio huomioiden.

Lisäksi kunnanhallitus päättää nimetä lautakuntaan läsnäolo- ja puheoikeutetuksi viranhaltijaksi kunnanjohtajan.

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.