Tekninen lautakunta, kokous 17.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 15 Teknisen toimen organisaatiomuutos

AurDno-2022-126

Valmistelija

  • Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Perustelut

Auran kunnan teknisen toimen organisaatio on 2000-luvun alkupuolelta lähtien kehittynyt vahvaksi oman palvelutuotannon organisaatioksi. Voimakkainta henkilöstön lisäykset olivat 2007, jolloin tekninen toimi hoiti myös Tarvasjoen kunnan teknistä puolta. Yhteistyö loppui kuitenkin 2009 ja yhteistyön jälkeen työntekijämäärä oli 10 henkilöä ja lisäksi siivoustoimi. Tyypillinen organisaation toimintatapa oli, että kaikki teknisen toimen tarvitsemapalvelutuotanto tuotettiin omalla organisaatiolla niin suunnittelu kuin rakentaminenkin. 2010-luvulla kunnassa toteutettiin talouden tasapainottamistoimia, jonka jälkeen henkilömäärä putosi 6:een vakituiseen henkilöön. Teknisen toimen työtehtävät ovat jatkuvasti lisääntyneet 2020-luvulle siirryttyessä. Kiinteistöjä, yleisiä alueita ja muita huoltokohteita on tullut lisää. Töiden lisääntyminen kuormittaa työntekijöitä henkisesti sekä fyysisesti ja kaikkiin tehtäviin ei resurssit riitä. Muutoksena vuoden 2010 resurssiin on kunnan omien rakennus ja korjaustöiden tekeminen omalla työvoimalla ja yhteistyö kumppaneilla. Rakennustöissä on tällä hetkellä yksi vakituinen ja määräaikainen kirvesmies. Rakennustöiden resursointi ei kuitenkaan auta kiinteistöjen ja yleisten alueiden palvelu ja huolto tehtäviin. Lisäksi Auran kunnalla on vain yksi päätoiminen laitosmies, joka yllä pitää vesihuoltojärjestelmiä ja kaksi kiinteistön hoitajaa, jotka avustavat vesihuollon päivystyksessä.

Auran kunnan vesihuoltojärjestelmän laajuuden huomioiden yksi päätoiminen huoltomies ehtii hoitamaan normaalit huoltotoimenpiteet. Putkirikoissa ja muissa häiriötilanteissa ulkopuolinen apu on välttämätöntä. Huoltomiehen ollessa lomilla tai muutoin estynyt työtehtävistä ei ulkopuolisten ja päivystävien kiinteistöhoitajien asiantuntemus riitä ylläpitämään vesihuoltojärjestelmää. Toimintavarmuuden turvaamiseksi vesihuoltoon syytä rekrytoida toinen kokopäivänen vesihuollon laitosmies.

Lisäksi kesällä alkavan Horsmanhaan peruskorjaus työllistää rakennusmestarin ja verkostonhoitajan tiiviisti kesäkausiksi. Horsmanhaan rakentamiseen on investoinneissa budjetoitu yhden henkilön työpanos.

Nykyisen laitosmiehen työnkuvaa on tarve muuttaa siten, että hän toimii jatkossa teknisen toimen työhön osallistuvana työnjohtajana. Hän toimii jo tällä hetkellä paljolti kyseisen työnkuvan mukaisesti. Muutokset tehdään toimintojen joustavuuden parantamiseksi ja töiden sujuvuuden varmentamiseksi. Muutoksella vapautetaan teknistä johtajaa ja rakennusmestaria keskittymään enemmän tuotannonohjaus- ja taloushallinnon tehtäviin, joiden merkitys kasvaa näköpiirissä olevissa toimintaympäristön muutoksissa.

Kunnanhallitus myönsi 21.2.2022 laitosmiehelle täyttöluvan ja rekrytointi on käynnissä.

Sopivan henkilön löydyttyä tekninen toimen työntekijöiden toimenkuvia muutetaan nykytarpeita vastaavaksi. Muutoksista keskustellaan työntekijöiden kanssa kehityskeskusteluiden yhteydessä.

Yleisten alueiden hoitokausi on keväällä alkamassa ja resurssit ei riitä myöskään yleisten alueiden hoitamiseen. Työpajasta ja Käyrän vankilasta ei ole saatavilla sopivaa työvoimaa vuodelle 2022. Tekninen toimi esittää vuodelle 2022 määräaikaisen puistotyöntekijän ja 6 kesätyöntekijän palkkaamista, yleisten alueiden hoitamiseen. Lisäksi 2:lle nuorelle olisi kuukaudeksi maalaustöitä. Kesätyöntekijöiden haku on käynnissä. Tekninen toimi haastattelee heistä 10:saa ja valitsee 8kpl. Yleisten alueiden hoidossa tehdään myös yhteistyötä työpajan kanssa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Tekninen lautakunta merkitsee organisaatio tilanteen tietoon saatetuksi.

Lisäksi esitetään kunnanhallitukselle määräaikaisen puistotyöntekijän täyttölupaa.

Päätös

Päätös on päätösehdotuksen mukainen.