Tekninen lautakunta, kokous 10.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 72 Koirapuisto

AurDno-2022-455

Valmistelija

  • Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Perustelut

Koirapuisto eli koira-aitaus on aidattu alue, jossa koiria voi pitää kytkemättä mutta kuitenkin ulkoiluttajiensa valvonnassa. Koirapuistot tarjoavat koirille mahdollisuuden päästä liikkumaan vapaina ja mahdollistavat koirien keskinäisen sosiaalisen kanssakäymisen ja leikin. Koirapuistoissa myös koirien ulkoiluttajat pääsevät tutustumaan toisiinsa ja saamaan toisiltaan vinkkejä koiraharrastukseen liittyvissä asioissa.

Koira-aitaukset rakennetaan Suomessa mieluiten metsäiseen maastoon, jossa puut antavat varjoa ja vaihteleva maasto virikkeitä. Aitaukseen voidaan järjestää erilaisia juoksureittejä isojen kivien ja puupölkkyjen avulla kuitenkin niin, että ulkoiluttajilla säilyy koiriin näköyhteys. Kennelliiton vähimmäisvaatimukset koira-aitausten varustukselle sisältävät 1 300 litran syväsäiliön tai kompostorin koirien ulosteille, 60 litran sekajäteastiat, puistonpenkkejä ulkoiluttajille, pimeän ajan valaistuksen, talvisin hiekoitushiekka-astian, lapioita tai muita välineitä koirien jätösten keräämiseen, hiekan levittämiseen ja koirien kaivamien kuoppien täyttöön sekä opastetaulun koirapuiston säännöistä.

Auraan perustetun koirapuiston tavoitteena on tarjota koiranomistajille mahdollisuus koirien ulkoilutukseen vapaammissa olosuhteissa ja tarjota koiraharrastajille yhteinen paikka harrastuksen toteuttamiseen. Puisto sijaitsee urheilukentän huoltorakennuksen viereisessä metsikössä (Kisatie 16). Huoltorakennuksen piha-aluetta ei ole erikseen valaistu, koska urheilukentällä on toimintaa vain kesän valoisina aikoina, näin ollen koirapuistoakaan ei ole erikseen valaistu. Nykyinen koirapuisto on pieni, pimeä, huonosti tuettu ja huonosti hoidettu. Koirapuistoa on toivottu myös lähemmäs keskustaa.

Koirapuiston siirtämiseksi lähemmäs keskustaa on tehty aloitteita muutamaan otteeseen, mutta sopivaa paikkaa ei ole löydetty. VR:n kanssa on alustavasti neuvoteltu puistikon ostamisesta vanhan kunnanviraston vierestä, mutta neuvottelut eivät ole edenneet. Auranmaan paikallinen koirayhdistys (Auranmaan koiraystävät RY) on neuvotelliut uudesta koirapuistost ja siihen liittyvistä tarpeista Auran teknisen toimen kanssa. Auranmaan koiraystävät ovat selvittäneet Jokivarsikumppaneilta mahdollisuutta leader avustukseen, mutta sitä ei ole hankkeelle saatavissa tänä tai ensi vuonna. Nykyisen paikan etuna on että siellä on hyvät parkkipaikat, puisto soveltuu asemakaavallisesti ympäristöön ja puiston toiminnasta ei ole ollut ympäröivälle asutukselle haittaa.

Koska uutta sopivaa paikkaa ei ole löydetty ja avustusta ei ole uuden puiston perustamiseen saatavilla päädyttiin vanhan koirapuiston laajentamiseen. Koirapuiston laajennuksen yhteydessä isoille ja pienille koirille tehdään omat aitaukset ja puistoon rakennetaan myös valaistus. Koirapuiston vaatimuksista on keskusteltu Auranmaan koiraystävien yhdistyksen ja paikallisten koiran omistajien kanssa. Koirapuiston varustelut tehdään kennelliiton ohjeistuksen mukaisesti ja myös vanhaa koirapuistoa korjataan. Uuden koirapuiston huollosta/hoitamisesta neuvotellaan Auranmaan koiraystävien kanssa.

Liitteenä suunnitelma.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Tekninen lautakunta hyväksyy koirapuiston suunnitelman ja toteaa koirapuiston tilanteen tietoon saatetuksi.

Päätös

Päätös on päätösehdotuksen mukainen.

Auranmaan koiraystävien yhdistyksen kanssa tehdään hoitosopimus koirapuiston hoitamiseksi.