Kunnanhallitus, kokous 5.6.2023

§ 120 Ilmasto-ohjelma

AurDno-2023-150

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Perustelut

Ilmastonmuutos nostaa maapallon keskilämpötilaa ja aikaansaa esimerkiksi rankkasateita ja myrskyjä, tulvia, helleaaltoja sekä kuivuutta. Niillä taas on monia vaikutuksia ihmisille, rakennetulle ympäristölle ja luonnolle. Elinympäristön muutokset vaikuttavat kasvien ja eliöiden elinmahdollisuuksiin ja näin ilmastonmuutos osaltaan heikentää luonnon monimuotoisuutta. Luonnon lisäksi ilmastonmuutoksen vaikutukset tuntuvat monilla yhteiskunnan sektoreilla ja toimialoilla ja koskettavat tavalla tai toisella meistä jokaista.

Jotta ilmastonmuutosta voitaisiin hillitä, on globaaleja kasvihuonekaasupäästöjä alennettava merkittävästi. EU on asettanut tavoitteen vähentää kasvihuonekaasupäästöjä vähintään 55 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 1990 tasosta. Lisäksi EU:n tavoitteena on saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2050 mennessä. Suomen kansallisena tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä ja voimassa olevan ilmastolain (609/2015) tavoitteena on vähentää kasvihuonekaasupäästöjä vähintään 80 prosenttia vuoteen 2050 mennessä verrattuna vuoteen 1990.

Kunnilla ja kaupungeilla on merkittävä rooli Suomen ilmastopolitiikan tavoitteiden saavuttamisessa. Asukkaat arvostavat ympäristöä vaalivia tekoja ja vastuullisuutta voidaan hyödyntää myös kuntamarkkinoinnissa. Usein myös yritysten sijoituspäätökset tai julkiset hankerahoitukset voivat riippua kestävän kehityksen periaatteista. Suomen ilmastolakiin lisättiin tammikuussa 2023 velvoite, mikä lisää kuntien velvollisuutta laatia ilmastosuunnitelma. Kunta voi toteuttaa suunnitelman yksin tai yhdessä alueen muiden kuntien kanssa.

Auran kunta on asettanut vuodelle 2023 tavoitteeksi ilmasto-ohjelman laadinnan ja hyväksymisen. Ilmasto-ohjelma on aloitettu laatimaan yhdessä Auranmaan kuntien ja Valonian kanssa. Ilmasto-ohjelma on Auran kunnan ensimmäinen koko organisaation kattava ilmasto-ohjelma.

Ilmasto-ohjelmassa luodaan yhtenäinen perusta kunnan ilmastojohtamiselle ja luonnon monimuotoisuuden suojelulle sekä näiden ohjaus- ja kehittämistoimenpiteille. Ilmasto-ohjelman tarkoituksena on vastata systemaattisen ympäristö- ja ilmastotyön tarpeeseen Auran kunnassa sekä määrittää kunnan roolia kestävänä kehittäjänä ja toimijana. Ilmasto-ohjelma sisältää Auran kunnan ympäristö- ja ilmastopoliittiset tavoitteet vuoteen 2030 sekä toimenpidekokonaisuudet. Ohjelma päivitetään valtuustokausittain. Ilmasto-ohjelman tavoitteena on luoda tilannekuva Auran kunnan päästöjen syntymisestä ja niihin vaikuttavista tekijöistä päätöksenteon tueksi. Ohjelmalla saavutetaan tarkempi näkemys päästöistä, ymmärretään kuntaorganisaation osuus ja mahdollisuudet, sekä luodaan toimintamalli päästöjen mittarointiin ja seurantaan. Ohjelmaa valmistellaan kunnan sisäisessä työryhmässä, jonka puheenjohtajana toimi kunnanjohtaja Terhi Källi ja ohjelmatyön etenemisestä ja valmistelusta vastaa tekninen toimiala.

Keväällä 2023 julkaistiin kysely, jossa asukkaita osallistettiin ilmasto-ohjelman valmistelutyöhön.

Ehdotus

Esittelijä

Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Käsitellään ilmasto-ohjelmaa kokouksessa.

Päätös

Tekninen lautakunta toteaa ilmasto-ohjelman valmistelun tilanteen tietoon saatetuksi ja luonnosta käsitellään seuraavassa kokouksessa.

Kokouksessa keskusteltiin seuranta tavoitteista ja ruokahävikin huomioimisesta suunnitelmassa.

Valmistelija

Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Perustelut

Käsitellään ilmasto-ohjelman luonnosta.

Ehdotus

Esittelijä

Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Tekninen lautakunta hyväksyy ilmasto-ohjelman luonnoksen ja lähettää sen edelleen kunnanhallituksen käsiteltäväksi.

Päätös

Päätös on päätösehdotuksen mukainen.

Valmistelija

  • Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Perustelut

Tekninen lautakunta on kokouksessaan 31.5.2023 hyväksynyt ilmasto-ohjelman luonnoksen ja lähettää sen edelleen kunnanhallituksen ja valtuuston käsiteltäväksi. Ilmasto-ohjelmaluonnos on pykälän liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Terhi Källi, Kunnanjohtaja, terhi.kalli@aura.fi

Kunnanhallitus esittää, että valtuusto hyväksyy kunnan ilmasto-ohjelman.

Päätös

Ari-Pekka Haapanen ehdotti, että ilmasto-ohjelma palautetaan valmisteluun ja valmistelu tapahtuu poliittisessa ilmastoriihessä. Ehdotusta ei kannatettu, eikä ilmasto-ohjelmaa palauteta valmisteluun.

Jouko Vähä-Rahka ehdotti, että ilmasto-ohjelmaan kirjataan toimenpiteeksi, että Auran kunta käyttää fossiilivapaata sähköä. Jukka Leino kannatti ehdotusta. Kunnanhallitus päätti tehdä lisäyksen ilmasto-ohjelmaan.

Ari-Pekka Haapanen ehdotti, että ohjelmaan tehdään muutoksia seuraavasti:

  • Auran kunta tekee ilmasto-ohjelman uuden ilmastolain (423/2022) velvoitteen mukaisiin toimiin ryhtymiseksi. (muu lause pois). Ehdotusta ei kannatettu.
  • Ilmasto-ohjelma auttaa Auran kuntaa tunnistamaan omat kasvihuonekaasupäästönsä ja kehittämään strategioita vähentämiseksi. Ehdotusta ei kannatettu.
  • Toinen (tavoitteissa) lause: Sana "vähintään" pois. Kalle Isotalo kannatti ehdotusta. Kunnanhallitus päätti yksimielisesti hyväksyä ehdotuksen.
  • Päämäärät -sivulla: Ohjelmassa on tavoitteet sekä toimenpidekokonaisuudet, päämääränä on laatia toimenpidesuunnitelma, joka on toteutettavissa ja auttaa luomaan kokonaiskuvan Auran päästöjen syntymisestä ja niihin vaikuttavista tekijöistä päätöksenteon tueksi. Ohjelmalla saavutetaan tarkempi näkemys päästöistä, jotta voidaan  ymmärtää kuntaorganisaation osuus ja mahdollisuudet. Ehdotusta ei kannatettu.
  • Erityisesti tarkastelun alla on energiatehokkuuden parantaminen, uusiutuvan energian käytön lisääminen ja liikenteen päästöjen vähentäminen. VIIMEINEN KOHTA POIS TAI LISÄYS "ASUKKAIDEN AUTOILUUN PUUTTUMATTA"  Ehdotusta ei kannatettu.
  • Kasvihuonekaasujen päästöjen väheneminen ilmakehään vuoteen 2035 mennessä on vähintään 60 prosenttia vuodesta 2005. TÄMÄ TOTEAMUS POIS KOSKA OLLAAN JO SITOUDUTTU KANSALLISIIN TAVOITTEISIIN.  Ehdotusta ei kannatettu.
  • Auran kunnassa ilmasto-kysymys otetaan vastaan mahdollisuutena kehittyä. AURAN KUNNASSA ILMASTO-KYSYMYS OTETAAN REALISTISESTI, MAANLÄHEISESTI JA SIINÄ NÄHDÄÄN MYÖS MAHDOLLISUUKSIA KEHITTYÄ. Ehdotusta ei kannatettu.
  • Kohtaan arvio päästökehityksestä: AURAN KUNTA PYRKII VÄHENTÄMÄÄN PÄÄSTÖJÄ JA SITOUTUU KORKEINTAAN KANSALLISTEN TAVOITTEIDEN MUKAAN. Ehdotusta ei kannatettu.
  • Kohta liikkumis- ja virkistysmahdollisuuksien parantaminen: LISÄKSI LIIKUNTAPAIKKOJEN AJANTASAISTAMINEN ESIM. TÄYSIKOKOINEN JALKAPALLO KENTTÄ. Ehdotusta ei kannatettu.
  • Kohta ympäristökasvatus kouluissa ja päiväkodeissa: ROOLI KOULUISSA JA PÄIVÄKODEISSA POIS. SIITÄ VASTAA OPETUSSUUNNITELMA. Ehdotusta ei kannatettu.
  • LISÄKSI OHJELMAN TOTEUTUKSESTA AIHEUTUNEET KUSTANNUKSET AVATAAN SELKEÄSTI. Ehdotusta ei kannatettu.
  • Budjetissa kunnan taloustilanne huomioidaan jokaisessa ilmastopoliittiseen ohjelmaan liittyvässä päätöksessä. Ehdotusta ei kannatettu.
  • Poistetaan autoilun vähentäminen tavoitteesta tai lisätään harrastusmahdollisuuksien lisääminen kuntaan. (mm.uinti, jalkapallokenttä, yleisurheilu). Ehdotusta ei kannatettu.
  • Ilmasto-ohjelma ei kokonaisuudessaan saa maksaa veronmaksajille, eikä heikentää yritysten kilpailukykyä. Ehdotusta ei kannatettu.
  • Ympäristökasvatuksen lisääminen kouluissa ja päiväkodeissa tulee ottaa pois suunnitelmasta. Molemmissa on jo erikseen opetussuunnitelmat, jotka ovat riittäviä. Ehdotusta ei kannatettu.
  • Asukkaiden tiedottaminen ohjelmasta lauseesta otetaan pois sana "ahkerasti". Asiaa tulee riittäväsi kaikista kanavista. Ehdotusta ei kannatettu.

Kunnanhallitus päätti ehdottaa valtuustolle ilmasto-ohjelman hyväksymistä hyväksytyin muutoksin.

Ari-Pekka Haapanen jätti ilmasto-ohjelmasta eriävän mielipiteen pöytäkirjaan.

 


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.