Kunnanhallitus, kokous 5.6.2023

§ 121 Kiinteistöjen sisäilma-asiat

AurDno-2019-225

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Perustelut

Sisäilmastolla tarkoitetaan rakennuksen sisäilman ja lämpöolosuhteiden muodostamaa kokonaisuutta. Lämpöolosuhteisiin kuuluvat sisäilman ja -pintojenlämpötilat, lämpötilojen vaihtelut, ilman liike (veto) ja sisäilman kosteus. Sisäilmalla tarkoitetaan rakennuksen sisällä olevaa ilmaa, johon tulee ulkoilmaa joko ilmanvaihtojärjestelmän kautta tai vuotoilmana rakenteista olevista raoista, ja joka sisältää rakennuksesta, ihmisistätai hänen toiminnastaan peräisin olevia epäpuhtauksia (epäorgaaniset yhdisteet, haihtuvat orgaaniset yhdisteet, hiukkaset, mikrobit ja epäspesifiset haisevat aineet).

Työnantajan toimintaa työpaikkojen sisäympäristöongelmien ehkäisemisessä ja ongelmien ratkaisemisessa ohjaa ja velvoittaa Suomen lainsäädäntö. Laki velvoittaa, että työnantaja jatkuvasti seuraa työpaikan olosuhteita terveellisyyden ja turvallisuuden näkökulmasta.

Työnantajan vastuulla on, että tilojen käyttäjät tuntevat sisäympäristöongelmien haittailmoitusmenettelyn ja keskeiset toimintatavat ongelmien ratkaisemisessa. Koska tilojen käyttäjät tekevät päivittäin havaintoja työympäristöstään, on tärkeää, että heidät on perehdytetty haittailmoitusmenettelyyn. Näin mahdollisiin sisäympäristöongelmiin voidaan puuttua ripeästi.

Haittailmoituksen saatuaan tai haitan havaittuaan työnantajan on ryhdyttävä tarpeellisiin toimenpiteisiin turvatakseen työntekijöille terveelliset ja turvalliset työskentelyolot. Mikäli haitta- tai vaaratekijöitä ei voi poistaa, on työnantajan hankittava työterveyshuollon arvio haitan tai vaaran merkityksestä työntekijän terveydelle.

Sisäympäristöongelmien syyt ja rakennuksen kunto on aina selvitettävä riittävän luotettavasti ja kattavasti. Jos työnantajalla ei ole riittävää asiantuntemusta ongelmien selvittämiseen, on hänen käytettävä ulkopuolisia asiantuntijoita. Sisäilmaryhmä-toimintamalli toimii hyvin perustana ongelmien ratkaisemisessa ja työnantajan edustaja toimii usein ryhmän puheenjohtajana.

Sisäilmaongelmien ratkaisuun on laadittu oma toimintamalli ja ongelmia on käsitelty sisäilmatyöryhmässä.

Tänä vuonna sisäilma asioita on selvitelty seuraavissa kiinteistöissä:

- Tilhelä

- Pääskynpesä

- Tiilikoulu

- Kivikoulu

 

Lisäksi osassa kiinteistöissä on jatkuva ilmanlaadun seuranta ja palaute järjestelmä Iisy Freesi ja Genanon ilmanpuhdistimet käytössä.

Ehdotus

Esittelijä

Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Tekninen johtaja kertoo esille tulleista asioista ja asian käsittelyn tilanteen.

Tilojen sisäilma asioita on käsitelty sisäilmatyöryhmässä ja työryhmä on tehnyt esityksen tehtävistä toimenpiteistä.

Sisäilma tiedote luonnos oheismateriaalina.

 

Päätös

Tekninen lautakunta esittää sisäilma korjauksia tehtäväksi sisäilmatyöryhmän esityksen mukaisesti.

Korjauksia varten tarvitaan 40 000€ määräraha varaus. Tekninen lautakunta esittää hiekoitussepeli varaston ja pikku-puukoulun julkisivusaneerausta vuodelle 2024 ja niistä vapautuvan määräraha varauksen siirtämistä sisäilmakorjausten tekoa varten. 

Tilhelässä parannetaan ilmanvaihtoa ja tehdään tiivistyksiä.

Pääskynpesässä tiivistetään Yhdystien puoleisen sivun julkisivun tiiveyttä, puretaan ulkovarastot ja säädetään ilmanvaihtoa. Vuonna 2024 jatketaan julkisivumuurauksen korjaustöitä.

Tiilikoulussa tiivistetään julkisivua, nuohotaan ja säädetään ilmanvaihto ja liikuntasalin ilmanvaihtoon tehdään muutostöitä.

Koko koulun ilmanvaihdon säädöt tarkistetaan ja tasapainotetaan koko rakennus.

Kivikoulun tilanteen käsittely ja päätös esitetään kunnanhallituksen ratkaistavaksi. Vaihtoehtona on sisäilmanlaatua parantavat korjaustoimet tai väistötilat. Kivikoulun tiloja ei enää tarvita, jos suunniteltu koulun laajennus toteutuu. Päätettävänä on väliaikaiset toimet, kunnes kouluun laajennuksen uudet tilat ovat valmiit. Koulun laajennus on tällä hetkellä tarvesuunnittelu vaiheessa. 

Valmistelija

  • Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Perustelut

Tekninen lautakunta on kokouksessaan 31.5.2023 päättänyt seuraavista sisäilmaan liittyvistä toimenpiteistä:

  • Korjauksia varten tarvittava 40 000 € määräraha siirretään hiekoitussepelivaraston ja pikku-puukoulun julkisivusaneerauksen investoinneilta. Kyseiset investoinnit siirretään vuoden 2024 investointiohjelmaan.
  • Tilhelässä parannetaan ilmanvaihtoa ja tehdään tiivistyksiä.
  • Pääskynpesässä tiivistetään Yhdystien puoleisen sivun julkisivun tiiveyttä, puretaan ulkovarastot ja säädetään ilmanvaihtoa. Vuonna 2024 jatketaan julkisivumuurauksen korjaustöitä.
  • Tiilikoulussa tiivistetään julkisivua, nuohotaan ja säädetään ilmanvaihto sekä tehdään liikuntasalin ilmanvaihtoon muutostöitä.
  • Koko koulun ilmanvaihdon säädöt tarkistetaan ja tasapainotetaan koko rakennus.

Kivikoulun tilanteen käsittely ja päätös esitetään kunnanhallituksen ratkaistavaksi. Vaihtoehtona on sisäilmanlaatua parantavat korjaustoimet tai väistötilat. Kivikoulun tiloja ei enää tarvita, jos suunniteltu koulun laajennus toteutuu. Päätettävänä on väliaikaiset toimet, kunnes kouluun laajennuksen uudet tilat ovat valmiit. Koulun laajennus on tällä hetkellä tarvesuunnittelu vaiheessa. Asia esitellään tarkemmin ja päätösehdotus tehdään kokouksessa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Terhi Källi, Kunnanjohtaja, terhi.kalli@aura.fi

Kunnanhallitus merkitsee tiedoksi teknisen lautakunnan päätökset toteutettavista toimenpiteistä ja tekee ratkaisun kivikoulun osalta kokouksessa saamansa selvityksen ja päätösehdotuksen pohjalta.

Päätös

Kokouksessa annettu  päätösehdotus: kivikoulusta siirretään muut toiminnot kuin kuvaamataidon opetus väistötiloihin: musiikin opetus siirretään Aurasaliin kokonaisuudessaan ja tekstiilityö siirretään Pikku-Auraamoon (palvelukeskuksen keittiön ruokasali).

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Rehtorit, tekninen toimi, koulun henkilöstö

Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön saa tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen. Oikaisuvaatimus osoitetaan kunnanhallitukselle ja toimitetaan keskushallintoon. Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Jollei muuta näytetä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemäntenä (7.) päivänä sen jälkeen, kun asiakirja on annettu postin kuljetettavaksi. Saantitodistusta vastaan lähetetystä päätöksestä katsotaan saadun tieto saantitodistuksen osoittamana päivänä. Erillistä tiedoksisaantitodistusta käytettäessä päätöksestä katsotaan saadun tieto todistukseen merkittynä päivänä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Sähköinen asiakirja täyttää myös kirjallisen asiakirjan vaatimuksen. Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

- päätös, johon vaaditaan oikaisua

- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi

- millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Vaatimuksen perusteineen on käytävä ilmi oikaisuvaatimuksesta. Tekijän on allekirjoitettava oikaisuvaatimus ja siinä on ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä saa kunnan keskushallinnosta.

Keskushallinnon yhteystiedot:
käyntiosoite Tuulentie 1, Aura
postiosoite Auran kunta, Tuulentie 1, 21381 Aura
puhelinvaihde (02) 486 430
sähköposti kunta@aura.fi
avoinna ma - pe klo 9.00-15.00.