Kunnanhallitus, kokous 14.8.2023

§ 164 Ara-rajoitusten purkamishakemus

AurDno-2023-199

Valmistelija

  • Tuija Pellosmaa, Hallintojohtaja, tuija.pellosmaa@aura.fi

Perustelut

Kunnan vuokra-asuntotuotannon osana on ollut seitsemän asunnon rivitalokiinteistö Tuulentupa 1:756 osoitteessa Tuulentie 32. Asunnot ovat jakautuneet kahteen erilliseen rivitaloon samalla tontilla. Tontilla sijaitsee lämmönjakokeskus, josta naapurilla sijaitseva rivitaloyhtiö saa myös lämpönsä. Tuulentuvan kolmen asunnon rivitalo paloi tulipalossa vuonna 2017 ja rakennuksen jäänteet on purettu. Jäljellä olevassa rakennuksessa on neljä asuntoa, joista 25 prosenttia on ollut pitkään tyhjillään. Näin ollen koko kiinteistön täyttöaste on ollut useita vuosia vain 43 prosenttia.

Tuulentuvan asuntojen kunto on tyydyttävällä tai huonolla tasolla. Tämä on vaikeuttanut jäljellä olevien asuntojen vuokrausta. Kiinteistön ylläpitokustannuksia ei pystytä kattamaan asunnoista saatavilla vuokratuotoilla. Vuoden 2022 tilinpäätöksen mukaan kiinteistön kustannuspaikka oli 2 334 euroa alijäämäinen. Vuokrien tasoa ei voida nostaa, sillä asunnoissa on vuokralaisen itse kustantama sähkölämmitys. Näin ollen rahaa ei jää kiinteistön pieniinkään korjauksiin saatikka perusparannuksiin. Palaneen rakennuksen tontin osa keskellä Auran keskustan asuinaluetta ei ole kuntakuvan kannalta hyvä asia.

MIkäli ararajoituksiin saataisiin vapautus, kunnalla olisi mahdollisuus myydä kohde uudelleen rakennettavaksi ja siten mahdollistaa uusien nykyaikaisten asuntojen tuotantoa sekä kohentaa kuntakuvaa keskustan asuinalueella. Nykyisille asukkaille tarjotaan asuntoa kunnan muista kohteista, mikäli koko kiinteistö menisi kerralla uudisrakentamiseen. Kunnan strategian mukaan kunta panostaa viihtyisään ja terveelliseen asuinympäristöön.

Ehdotus

Esittelijä

  • Terhi Källi, Kunnanjohtaja, terhi.kalli@aura.fi

Kunnanhallitus päättää antaa Ara:lle seuraavanlaisen lausunnon Tuulentupa 1:756 kiinteistön ararajoitusten purkamishakemukseen:

- Auran kunta puoltaa aravarajoitusten purkamista kiinteistön Tuulentupa 1:756 osalta keskustaajaman kuntakuvan parantamiseksi sekä vuokra-asuntokannan kehittämiseksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

tekninen toimi

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.