Kunnanhallitus, kokous 14.8.2023

§ 165 Lausunto aravarajoitusten vapauttamishakemukseen

AurDno-2023-200

Perustelut

Kiinteistö Oy Horsmanhaka koostuu 61 asunnosta Auran kunnan keskustaajamassa tai sen välittömässä läheisyydessä. Kiinteistöyhtiö on merkitty kaupparekisteriin 26.3.1971. Yhtiö voi omistaa ja hallita kiinteistöjä sekä omistaa asuntojen hallintaan oikeuttavia osakkeita. Kunnan omistusosuus yhtiöstä on 54,25 %. Toiseksi suurin omistaja on Rentto Oy,  joka on tullut aikoinaan omistajaksi kumitehtaan työntekijöiden asuntotuotannon vuoksi. Nykyisellään yrityksen toiminta on painottunut muihin pisteisiin, eikä Aurassa enää tarvita vuokra-asuntoja Renton näkökulmasta. Rentto Oy on toivonut, että heidän omistusosuutensa voitaisiin myydä Horsmanhaka Kiinteistöistä.

Ara-rajoitusten purkuhakemus koskee Asunto Oy Mäkirinteen neljää asuntoa, jotka kuuluvat Kiinteistö Oy Horsmanhakaan. Asunto Oy Mäkirinteeseen kuuluvat neljä muuta asuntoa ovat yksityisessä omistuksessa, eikä niihin kohdistu Ara-rajoituksia. Horsmanhakayhtiöön kuuluvien asuntojen aravalainaa on jäljellä 5805,40 euroa. Hakemuksen mukaan asunnot myytäisiin toimijalle, joka jatkaisi niiden vuokraamista nykyisille asukkaille.

Kiinteistö Oy Horsmanhakan hallitus on katsonut, että Rentto Oy:n tahto luopua yhtiön omistuksista on perusteltua. Aravarajoitusten purkuhakemus ja Kiinteistö Oy Horsmanhakan tilinpäätös vuodelta 2022 ovat oheismateriaaleina.

Ehdotus

Esittelijä

  • Terhi Källi, Kunnanjohtaja, terhi.kalli@aura.fi

Kunnanhallitus päättää todeta lausuntonaan Asunto Oy Mäkirinteen aravarajoitusten purkamishakemukseen, että

- aravarajoituksista vapauttaminen Asunto Oy Mäkirinteen osalta on perusteltua asuntoyhtiön kokonaisuus ja toiseksi suurimman omistajan Rentto Oy:n muuttunut tilanne huomioiden
- mikäli Asunto Oy Mäkirinne vapautetaan aravarajoituksista ja asunnot saadaan myytyä toimijalle, jonka ydintoimintaa asuntojen vuokraus on, kunnan asuntomarkkinatilanne paranee ja monipuolistuu  kokonaisuutena
- Auran kunta puoltaa aravarajoituksista vapauttamista hakemuksen mukaisesti.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

paivi.virtanen@helenta.fi

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.