Kunnanhallitus, kokous 25.9.2023

§ 191 Lausunto alueellisesta hyvinvointisuunnitelmasta vuosille 2023-2025

AurDno-2023-261

Valmistelija

  • Jaana Ranta-aho, jaana.ranta-aho@aura.fi

Perustelut

Varsinais-Suomen hyvinvointialue Varha pyytää kunnilta lausuntoa alueellista hyvinvointisuunnitelmasta vuosille 2023-2025. Hyvinvointialue laatii hyvinvointikertomuksen ja -suunnitelman yhteistyössä alueensa kuntien kanssa. Tästä säädetään laissa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (612/2021) 7 § Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen hyvinvointialueella.

Alueellisen hyvinvointisuunnitelman 2023-2025 tavoitteena on varsinaissuomalaisten hyvinvointi- ja terveyserojen kaventuminen, elämänlaadun parantuminen sekä Varhan strategian toteuttaminen. Alueellisen hyvinvointisuunnitelman ja yhdessä tunnistettujen painopisteiden myötä sitoudutaan yhteisiin tavoitteisiin sekä vaikuttavien ja näyttöön perustuvien toimintamallien käyttöön. Varsinais-Suomen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen painopisteet vuosille 2023-2025 ovat seuraavat:

  • mielen hyvinvointi
  • osallisuus
  • fyysinen kunto
  • terveelliset elämäntavat sekä
  • arjen ja lähisuhteiden turvallisuus

Varhan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen yksikkö on yhteistyössä alueen kuntien ja 113 sotejärjestöjen neuvottelukunnan kanssa laatinut luonnoksen alueellisesta hyvinvointisuunnitelmasta 2023 – 2025. Samanaikaisesti alueellisen hyvinvointisuunnitelman kanssa on laadittu lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma sekä suunnitelma ikääntyneen väestön tukemiseksi. Ne ovat osa alueellista hyvinvointisuunnitelmaa. Nämä suunnitelmat eivät sisälly tähän lausuntopyyntöön.

Tavoitteena on, että alueellinen hyvinvointisuunnitelma vuosille 2023-2025 hyväksytään Varhan aluehallituksessa joulukuussa 2023. Lausunnossa pyydetään tarkastelemaan, ovatko suunnitelman tavoitteet ja toimenpiteet valittu kunnan näkökulmasta oikein ja pyydetään lisäämään kunnan näkökulmasta puuttuvia toimenpiteitä. Lausunto pyydetään antamaan 27.9.2023 mennessä.

Auran kunnan näkökulmasta alueellinen hyvinvointisuunnitelma on riittävällä tasolla laadittu ja antaa tässä vaiheessa suuntaviivoja hyvinvointityön suunnittelulle, toteuttamiselle ja yhteistyörakenteiden muodostumiselle. Tavoitteet ovat vielä suurelta osin ylätason tavoitteita, mutta tarkentunevat konkreettisemmiksi hyvinvointialueen työn edetessä ja palveluohjauksen rakenteiden selkiytyessä. Alueelliseen hyvinvointisuunnitelmaan valitut painopisteet tukevat myös Auran kunnan omaa hyvinvointisuunnitelmaa, jossa hyvinvointia lähestytään pitkälti samojen teemojen kautta.

Pykälän oheismateriaalina on luonnos alueellisesta hyvinvointisuunnitelmasta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Terhi Källi, Kunnanjohtaja, terhi.kalli@aura.fi

Kunnanhallitus päättää Auran kunnan lausuntona alueellisesta hyvinvointisuunnitelmasta vuosille 2023-2025 todeta seuraavaa:

"Auran kunnan näkökulmasta alueellinen hyvinvointisuunnitelma on riittävällä tasolla laadittu ja antaa tässä vaiheessa suuntaviivoja hyvinvointityön suunnittelulle, toteuttamiselle ja yhteistyörakenteiden muodostumiselle. Tavoitteet ovat vielä suurelta osin ylätason tavoitteita, mutta tarkentunevat konkreettisemmiksi hyvinvointialueen työn edetessä ja palveluohjauksen rakenteiden selkiytyessä. Alueelliseen hyvinvointisuunnitelmaan valitut painopisteet tukevat myös Auran kunnan omaa hyvinvointisuunnitelmaa, jossa hyvinvointia lähestytään pitkälti samojen teemojen kautta."

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Varsinais-Suomen hyvinvointialue

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.