Kunnanhallitus, kokous 11.12.2023

§ 251 Tarjous rivitalon vuokraamisesta Auran kunnalle

AurDno-2023-285

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Terhi Källi, Kunnanjohtaja, terhi.kalli@aura.fi

Perustelut

Auralainen rakennuskonserni Mediset Oy tarjoaa omistamaansa rivitaloa Auran kunnalle vuokralle Auran keskustasta. Rivitalo on valmistunut vuonna 2023 ja se on hirsirakenteinen. Vuokraamisen taustana on se, että Auran kunta saisi asunnot hyvin matalariskisesti omaan vuokra-asuntotarjontaansa sitomatta tasevarojaan uusiin vuokrakiinteistöhankkeisiin - ja houkutellakseen nuoria perheitä asumaan Auraan. Sijainti keskellä Auraa koulun välittömässä läheisyydessä tukisi tavoitetta.

Vuokratarjous

  • vuokra-aika 10 vuotta
  • vuokrahinta 5 540,52 €/kk (66 486 €/v)
  • vuokrasopimuksen muoto: pääomavuokra
  • asuntojen lukumäärä 5
    • 2 x 82 m2
    • 3 x 64,5 m2
  • rakennusmateriaali hirsi

Neliöhinnaksi muodostuisi 5540,52/357,5=15,50 euroa kuussa, minkä lisäksi huomioitavaksi tulisivat kiinteistönhoitokustannukset. Vuokrataso asettuisi noin 16 euroon neliöltä eli isompien asuntojen vuokra olisi 1312 euroa ja pienempien 1032 euroa kuussa.  

Kunnan asuntojen vuokrataso vaihtelee tällä hetkellä 8,50 - 12,00 €/m2 välillä (kh 13.3.2023 § 57). Toki on huomioitava, että kunnan nykyiset asunnot ovat osin iäkkäitä ja peruskuntoisia, kun nyt tarjolla olevat asunnot ovat uusia, hirsirakenteisia ja nykyaikaisesti varusteltuja. 

Etuovi.com:n vertailutietojen mukaan esimerkiksi Turussa kaksioiden neliövuokrat vapailla markkinoilla vaihtelevat keskimäärin 10,8 eurosta 20,0 euroon alueesta riippuen. Kolmioiden neliövuokra vaihtelee niinikään alueesta riippuen 10,1 eurosta 18,3 euroon. Liedon kaupungin asuntojen neliöhinnat vaihtelevat 6,20 - 13,00 euron välillä (1.3.2022 Liedon Asunnot Oy).  

Tarvetta laadukkaalle, kohtuuhintaiselle vuokra-asuntotarjonnalle Auran kunnan alueella on. Tarjolla olevien asuntojen hinta on kuitenkin kunnan taloudellisten näkymien, Auran yleisen vuokratason ja potentiaalisten vuokralaisten maksukyvyn valossa liian korkea. Kohtuullinen vuokrataso asettuisi 13 - 14 euroon neliöltä eli 4647,5 -  5005 euroon kuussa, jolloin asukkaan vuokra voisi olla kohtuullinen noin 870 - 935 euroa pienemmissä ja 1107 - 1189 euroa suuremmissa asunnoissa.

Edellä esitettyjen perustelujen lisäksi hinnan määrittelyssä on hyvä huomioida kunnan luotettavuus ja vaivattomuus pitkäaikaisena vuokralaisena. Vapaisiin markkinoihin verrattuna kunnalle vuokraamisen myötä kiinteistön omistaja säästää hallinnollisissa kustannuksissa huomattavasti, kun kunta hoitaa vuokraamistoiminnan ja siihen liittyvän byrokration omistajan puolesta. 

       

 

 

 

Ehdotus

Esittelijä

Terhi Källi, Kunnanjohtaja, terhi.kalli@aura.fi

Kunnanhallitus päättää vastatarjouksena Mediset Oy:lle esittää tarjotun rivitalon vuokraamista kunnalle hintaan 4826,25 euroa kuukaudessa.

.

Päätös

Kalle Isotalo ehdotti, että palautetaan asia valmisteluun. Jenni Päätalo, Jouko Vähä-Rahka ja Ari-Pekka Haapanen kannattivat ehdotusta.

Kunnanhallitus päätti yksimielisesti palauttaa asian valmisteluun.

Valmistelija

  • Terhi Källi, Kunnanjohtaja, terhi.kalli@aura.fi

Perustelut

Kunnanhallitus päätti kokouksessaan 16.10.2023 § 211 palauttaa tarjouksen rivitalon vuokraamisesta valmisteluun neuvottelujen jatkamista varten. Omistajan kanssa 20.10.2023 käydyn keskustelun perusteella esitetyssä vuokrahinnassa ei ole neuvotteluvaraa.

Yleiset talouden näkymät ovat epävarmat ja kuntien talous vaikuttaa tulevina vuosina heikkenevän olennaisesti, mikäli valtion nykyiset linjaukset/päätökset toteutuvat suunnitellun mukaisesti. Kunnan vuoden 2024 talousarvio on jäämässä reilusti alijäämäiseksi ja talouden pitkän aikavälin tasapainottamistyö tullaan käynnistämään tammikuussa 2024. 

Vaikka elinvoimaisella kehittyvällä kunnalla, kuten Aura, on tarvetta uusasuntotuotannolle, on syytä muistaa, että asuntojen vuokraaminen tai omistaminen ei ole kunnan lakisääteinen, verovaroin subventoitava tehtävä. Asuntojen vuokraamisen ja omistamisen tulisi toimia pääsääntöisesti markkinaehtoisesti. Kiristyvässä taloustilanteessa kunnan resurssit on käytettävä ensisijaisesti lakisääteisten peruspalveluiden tuottamiseen. Tarjotut vuokra-asunnot ylittävät alueen ja kunnan yleisen vuokratason eikä niiden vuokraamista kunnan vastuulle voi näin ollen puoltaa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Terhi Källi, Kunnanjohtaja, terhi.kalli@aura.fi

Kunnanhallitus päättää, että Auran kunta ei vuokraa tarjottuja asuntoja.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Mediset Oy

Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön saa tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen. Oikaisuvaatimus osoitetaan kunnanhallitukselle ja toimitetaan keskushallintoon. Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Jollei muuta näytetä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemäntenä (7.) päivänä sen jälkeen, kun asiakirja on annettu postin kuljetettavaksi. Saantitodistusta vastaan lähetetystä päätöksestä katsotaan saadun tieto saantitodistuksen osoittamana päivänä. Erillistä tiedoksisaantitodistusta käytettäessä päätöksestä katsotaan saadun tieto todistukseen merkittynä päivänä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Sähköinen asiakirja täyttää myös kirjallisen asiakirjan vaatimuksen. Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

- päätös, johon vaaditaan oikaisua

- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi

- millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Vaatimuksen perusteineen on käytävä ilmi oikaisuvaatimuksesta. Tekijän on allekirjoitettava oikaisuvaatimus ja siinä on ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä saa kunnan keskushallinnosta.

Keskushallinnon yhteystiedot:
käyntiosoite Tuulentie 1, Aura
postiosoite Auran kunta, Tuulentie 1, 21381 Aura
puhelinvaihde (02) 486 430
sähköposti kunta@aura.fi
avoinna ma - pe klo 9.00-15.00.