Kunnanhallitus, kokous 13.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 32 Poikkeamislupa omakotitalon rakentamiseksi Pikku Lahdon alueelle

AurDno-2023-10

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Perustelut

Kiinteistölle 19-411-5-15 on haettu poikkeamislupaa osayleiskaavasta omakotitalon ja talousrakennuksen rakentamiseksi. Rakennuspaikka sijaitsee asemakaava-alueessa kiinni ja on varattu osayleiskaavassa maa- ja metsätalouskäyttöön.Esityslistan liitteenä ovat ote osayleiskaavasta ja asemapiirros, julkisivupiirustukset ja rakennustarkastajan lausunto. Naapurien kuulemisen yhteydessä ei ole ollut huomautettavaa hankkeesta.

Muodostettava rakennuspaikka on kooltaan noin 1,7 hehtaaria ja rakennusoikeutta sille tulisi 300 kerrosneliömetriä. Kiinteistö liitetään kunnan vesihuoltoverkostoon.

Rakennustarkastaja on tutustunut hankkeeseen ja lausunnossaan toteaa, että esitetty poikkeaminen ei haittaa ympäristöä eikä vaikeuta luonnosuojelulain tavoitteiden toteutumista, eikä vahingoita alueen luontoarvoja, eikä vaikeuta alueen kehittämistä tulevaisuudessa. Hanke on alueen kokonaisuus huomioden harmoninen.

Poikkeaminen voidaan maankäyttö- ja rakennuslain mukaan myöntää silloin kun hanke ei haittaa ympäristöä, ei vaikeuta luonnosuojelulain tavoitteiden toteutumista, ei vahingoita alueen luontoarvoja eikä vaikeuta alueen kehittämistä tulevaisuudessa. Päätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta. Päätöspäivämäärät lisätään pöytäkirjan tarkistuksen jälkeen.

Ehdotus

Esittelijä

Terhi Källi, Kunnanjohtaja, terhi.kalli@aura.fi

Kunnanhallitus päättää myöntää haetun poikkemisluvan esitetyssä muodossa ja laajuudessa Maankäyttö ja rakennuslain 171-174 § mukaisesti.

Päätös

Pöytäkirjaan merkittiin, että Jouko Vähä-Rahka poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn ajaksi, osallisuusjäävi.

Kunnanhallitus päätti jättää asian pöydälle siten, että asian seuraava käsittely on helmikuun ensimmäisessä kokouksessa.

 

Esteellisyys

Jouko Vähä-Rahka

Valmistelija

  • Pentti Urho, Rakennustarkastaja, pentti.urho@aura.fi
  • Terhi Källi, Kunnanjohtaja, terhi.kalli@aura.fi

Perustelut

Kunnanhallitus on kokouksessaan 16.1.2023 § 7 päättänyt jättää poikkeamislupa-asian kiinteistöä 19-411-5-15 koskien pöydälle lisäselvityksiä varten.

Asiaa syksyllä 2022 valmistellut rakennustarkastaja Pentti Urho on täydentänyt poikkeamislupaa puoltavaa lausuntoaan 1.2.2023 saapuneella kirjeellä seuraavasti:

"Osayleiskaava on yleispiirteinen ja se ohjaa alueiden toimintoja viitteellisesti. Erityisesti asemakaava-alueisiin kiinni liittyvissä kiinteistöissä osayleiskaavassa voi olla merkintöjä, jotka ovat alueen luonteen vuoksi määriteltyjä, mutta jotka asemakaavoituksen tai asutuksen edetessä voivat muuttua. Tällainen tilanne on juuri kyseisellä kiinteistöllä. Yksittäisten kiinteistöjen kohdalla erityinen tapauskohtainen arviointi on aina, kuten tässäkin tapauksessa, tehty huolella alueen kokonaisvaltainen kehitys huomioiden.

Alueen kehittymistä on mietitty kokonaisuutena ja nyt haettava poikkeaminen ei haittaa ympäristöä, ei vaikuta luonnonsuojelulain tavoitteiden saavuttamiseen, ei vahingoita alueen luontoarvoja eikä vaikeuta alueen kehittymistä tulevaisuudessa ja siksi puollan poikkeamisen myöntämistä."

Hallintosäännön 23.24 §:n mukaan kunnanhallitus päättää maankäyttö- ja rakennuslain mukaisista poikkeamisluvista.

Ehdotus

Esittelijä

  • Terhi Källi, Kunnanjohtaja, terhi.kalli@aura.fi

Kunnanhallitus päättää myöntää haetun poikkeamisluvan esitetyssä muodossa ja laajuudessa maankäyttö- ja rakennuslain 171 - 174 §:n mukaisesti.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin sillä perusteella, että poikkeaminen sijaitsee asemakaava-alueen välittömässä läheisyydessä.

Pöytäkirjaan merkittiin, että Jouko Vähä-Rahka poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi: osallisuusjäävi.

Esteellisyys

  • Jouko Vähä-Rahka

Tiedoksi

Hakijat, tekninen toimi, rakennustarkastus, Ely-keskus

Muutoksenhaku

Tehdystä päätöksestä saa tehdä kirjallisen hallintovalituksen se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Valitus tehdään 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista Turun hallinto-oikeudelle, jonka yhteystiedot ovat:


- käynti- ja postiosoite Sairashuoneenkatu 2-4, 20101 Turku
- puhelinvaihde 029 5642410
- sähköposti turku.hao@oikeus.fi
- aukioloaika ma-pe klo 8.00-16.15

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet 

Valituskirjelmässä on ilmoitettava
- valittajan nimi, asuinkunta, postiosoite ja puhelinnumero, johon valittajalle
voidaan toimittaa asiaa koskevat ilmoitukset
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä osin päätöksestä valitetaan ja muutos, joka siihen vaaditaan tehtäväksi
- muutosvaatimuksen perusteet

Valituskirjelmä on valittajan tai kirjelmän muun laatijan omakätisesti allekirjoitettava. Jos ainoastaan laatija on allekirjoittanut valituskirjelmän, siinä on mainittava myös laatijan asuinkunta.

Valituskirjelmään on liitettävä alkuperäisenä tai jäljennöksenä päätös, johon valittamalla haetaan muutosta, selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta sekä asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Valitusasiakirjat on toimitettava valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valitusasiakirjat toimittaa ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä. Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

Hallintovalitus on tehtävä kolmenkymmenen (30) päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaamisesta sitä päivää lukuun ottamatta. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän (7) päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Päätöstä koskevia pöytäkirjanotteita ja liitteitä voi pyytää Auran kunnan kirjaamosta:

Postiosoite: PL 24, 21381 Aura
Käyntiosoite: Perkkiönkuja 2
Sähköpostiosoite: kunta@aura.fi
Puhelin: 02 - 486 430