Tekninen lautakunta, kokous 27.4.2023

§ 35 Ilmasto-ohjelma

AurDno-2023-150

Valmistelija

  • Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Perustelut

Ilmastonmuutos nostaa maapallon keskilämpötilaa ja aikaansaa esimerkiksi rankkasateita ja myrskyjä, tulvia, helleaaltoja sekä kuivuutta. Niillä taas on monia vaikutuksia ihmisille, rakennetulle ympäristölle ja luonnolle. Elinympäristön muutokset vaikuttavat kasvien ja eliöiden elinmahdollisuuksiin ja näin ilmastonmuutos osaltaan heikentää luonnon monimuotoisuutta. Luonnon lisäksi ilmastonmuutoksen vaikutukset tuntuvat monilla yhteiskunnan sektoreilla ja toimialoilla ja koskettavat tavalla tai toisella meistä jokaista.

Jotta ilmastonmuutosta voitaisiin hillitä, on globaaleja kasvihuonekaasupäästöjä alennettava merkittävästi. EU on asettanut tavoitteen vähentää kasvihuonekaasupäästöjä vähintään 55 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 1990 tasosta. Lisäksi EU:n tavoitteena on saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2050 mennessä. Suomen kansallisena tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä ja voimassa olevan ilmastolain (609/2015) tavoitteena on vähentää kasvihuonekaasupäästöjä vähintään 80 prosenttia vuoteen 2050 mennessä verrattuna vuoteen 1990.

Kunnilla ja kaupungeilla on merkittävä rooli Suomen ilmastopolitiikan tavoitteiden saavuttamisessa. Asukkaat arvostavat ympäristöä vaalivia tekoja ja vastuullisuutta voidaan hyödyntää myös kuntamarkkinoinnissa. Usein myös yritysten sijoituspäätökset tai julkiset hankerahoitukset voivat riippua kestävän kehityksen periaatteista. Suomen ilmastolakiin lisättiin tammikuussa 2023 velvoite, mikä lisää kuntien velvollisuutta laatia ilmastosuunnitelma. Kunta voi toteuttaa suunnitelman yksin tai yhdessä alueen muiden kuntien kanssa.

Auran kunta on asettanut vuodelle 2023 tavoitteeksi ilmasto-ohjelman laadinnan ja hyväksymisen. Ilmasto-ohjelma on aloitettu laatimaan yhdessä Auranmaan kuntien ja Valonian kanssa. Ilmasto-ohjelma on Auran kunnan ensimmäinen koko organisaation kattava ilmasto-ohjelma.

Ilmasto-ohjelmassa luodaan yhtenäinen perusta kunnan ilmastojohtamiselle ja luonnon monimuotoisuuden suojelulle sekä näiden ohjaus- ja kehittämistoimenpiteille. Ilmasto-ohjelman tarkoituksena on vastata systemaattisen ympäristö- ja ilmastotyön tarpeeseen Auran kunnassa sekä määrittää kunnan roolia kestävänä kehittäjänä ja toimijana. Ilmasto-ohjelma sisältää Auran kunnan ympäristö- ja ilmastopoliittiset tavoitteet vuoteen 2030 sekä toimenpidekokonaisuudet. Ohjelma päivitetään valtuustokausittain. Ilmasto-ohjelman tavoitteena on luoda tilannekuva Auran kunnan päästöjen syntymisestä ja niihin vaikuttavista tekijöistä päätöksenteon tueksi. Ohjelmalla saavutetaan tarkempi näkemys päästöistä, ymmärretään kuntaorganisaation osuus ja mahdollisuudet, sekä luodaan toimintamalli päästöjen mittarointiin ja seurantaan. Ohjelmaa valmistellaan kunnan sisäisessä työryhmässä, jonka puheenjohtajana toimi kunnanjohtaja Terhi Källi ja ohjelmatyön etenemisestä ja valmistelusta vastaa tekninen toimiala.

Keväällä 2023 julkaistiin kysely, jossa asukkaita osallistettiin ilmasto-ohjelman valmistelutyöhön.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Käsitellään ilmasto-ohjelmaa kokouksessa.

Päätös

Tekninen lautakunta toteaa ilmasto-ohjelman valmistelun tilanteen tietoon saatetuksi ja luonnosta käsitellään seuraavassa kokouksessa.

Kokouksessa keskusteltiin seuranta tavoitteista ja ruokahävikin huomioimisesta suunnitelmassa.