Tekninen lautakunta, kokous 11.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 62 Kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelma

AurDno-2023-275

Valmistelija

  • Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Perustelut

Kunnan kävelyn ja pyöräliikenteen edistämisohjelma auttaa kuntaa pitkäjänteisessä suunnittelussa. Se on myös selkeä viesti kuntalaisille, yrityksille ja matkailijoille, että kunta haluaa todella edistää kävelyä ja pyöräliikennettä sekä ilmastoasioita.

Kävely ja pyöräily ovat tasa-arvoisia kulkumuotoja moottoroituihin kulkumuotoihin nähden. Kävelyn ja pyöräilyn kunta- tai seutukohtaisilla strategioilla varmistetaan, että alueen liikenneympäristön kokonaisuus on hallinnassa ja kävelyä sekä pyöräliikennettä kehitetään tasapuolisesti osana muuta liikennejärjestelmää. Kuntia kannustetaan kävelyn- ja pyöräliikenteen edistämisohjelmien tekoon erilaisilla rahoitusmalleilla. Lisäksi edistämisohjelmien olemassaolo voi edesauttaa infrastruktuurin parantamiseen tarkoitetun rahoituksen saamisessa.

Kävelyn ja pyöräliikenteen edistämisohjelma tukee vahvasti kunnan ilmasto-ohjelman toimeenpanoa. Siinä voidaan tunnistaa ja määritellä konkreettisia toimenpiteitä, jotka edistävät poikkihallinnollisesti kävelyä ja pyöräliikennettä.

Tekninen toimi on yhdessä Valonian kanssa valmistellut kävelyn- ja pyöräilyn edistämisohjelman laatimista.

Ohjelman laadintaa varten on vuoden 2024 talousarvioon varattu erillinen määräraha ja Traficom on avannut haun valtionavustusta varten.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jari Nerjanto, Yhdyskuntatekniikan päällikkö, jari.nerjanto@aura.fi

Auran tekninen toimi hakee traficomilta valtionavustusta kävelyn- ja pyöräilyn edistämisohjelmaa varten.

Edistämisohjelma aloitetaan vuonna 2024 laatimaan, mikäli sitä varten saadaan avustusta ja valtuusto myöntää erillisen määrärahan.

Päätös

Päätös on päätösehdotuksen mukainen.