Tekninen lautakunta, kokous 11.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 69 Lausunto asemanseudun vanhan keskustan asemakaavamuutoksesta

AurDno-2023-278

Valmistelija

  • Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Perustelut

Kunnanhallitus pyytää MRA:n mukaista lausuntoa asemanseudun vanhan keskustan asemakaavan muutoksesta. Lausuntopyyntö perustuu osallistumis- ja arviointisuunnitelman mukaiseen osallistamiseen ja vuorovaikutuksen järjestämiseen.

Asemakaavan muutosalue sijaitsee Auran Asemanseudun taajaman keskustassa, sisältäen rautatien entisen asemapaikan ja kortteleita sen molemmin puolin. Alue rajautuu Sillankorvantiehen, Nikkarinkujaan, Yhdystiehen, Turuntiehen ja Asematiehen. Pinta-alaltaan suunniteltava alue on noin 9,7 hehtaaria.

Asemakaavan muutoksen tavoitteena on yhdyskuntarakenteen tiivistäminen erityisesti asuntopainotteisella uudisrakentamisella, mihin muun muassa alueen keskeinen sijainti ja kehittyvät joukkoliikenneyhteydet taajamassa antavat hyvät lähtökohdat. Asemakaavan muutoksella varaudutaan myös paikallisjunaliikenteen käynnistymiseen osoittamalla suunnittelualueelta Auran liikennepaikka. Merkittävän osan Auran vanhasta kaupparaitista muodostavan alueen asemakaavat ovat iäkkäitä, eivätkä sisällöltään enää vastaa nykyisiä kehittämistarpeita. Vanhan keskustan palvelutarjonta on vähentynyt taajaman kaupallisen painopisteen siirtyessä paljolti rautatien pohjoispuolelle. Kulttuurihistoriallisestikin suunnittelualue on merkittävä, sillä nykyisen Auran keskustaajaman kehittyminen sai alkunsa rautatien asemapaikan perustamisesta 1870-luvulla. Alueen rakennuskanta on iältään vaihtelevaa, varsin kerroksellista ja siihen sisältyy osayleiskaavan mukaan useita paikallisesti arvokkaita rakennuksia. Asemakaavoitustyössä selvitetään rakennus- ja aluekohtaisten suojelumerkintöjen tarpeellisuus.

Kaavoituksen valmistelu etenee kaavatoimikunnan ja aluearkkitehdin valmistelun mukaan. Kunnanhallitus hyväksyy uutta asemakaavaa vaiheittain:

Aloitusvaihe, 30.01.2023

Luonnosvaihe, 19.6.2023 (nähtävillä 27.6 - 8.10.2023)

Ehdotusvaihe,

Hyväksymisvaihe, 

Maastollisesti kaavoitettava alue on vanhaa rakennettua ydinkeskusta aluetta ja savimaata. Teiden ja kunnallistekniikan rakentaminen alueelle tehdään vanhaa vesihuoltoverkostoa ja katuverkostoa hyödyntämällä. Lisäksi alueen halki kulkee Auran lämmön kaukolämpöputki. Korkeussuhteiden perusteella alueen viemäröinti voidaan toteuttaa ilman erillistä pumppaamoa, asia tarkentuu kunnallistekniikan suunnitteluvaiheessa. Lisäksi alueelle on rakennettava hulevesiviemäröinti, mikä pystytään liittämään olemassa olevaan hulevesilinjaan. Auraamon takana oleva vanha lato puretaan, koska uusi kaavatie on suunniteltu kulkemaan osittain sen kohdalta ja rakennus jää uudelle AL-alueelle. Ravintolan nykyinen terassi jää myös osittain uuden kävelytien linjalle.

Alueen kokoojakadut ovat Poikkikuja ja Asematie, mitkä tulevat lisäämään liikennettä alueella. Ajonopeuksia joudutaan todennäköisesti hillitsemään hidastekorokkeilla, korokkeet ovat kuitenkin ongelmallisia niiden aiheuttaman tärinän vuoksi.

Syöttöiikenne uudelle alueelle tulee kulkemaan Turuntien ja Sillankorvantien kautta, joissa on tehty kaikki tarvittava liittymien rakentamiseen, esim. pyörätiet.

Asemakaavaehdotus on nähtävillä kokouksessa. Asiakirjat on myös nähtävillä Auran kunnan kotisivuilla www.aura.fi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Keskustelun jälkeen tekninen lautakunta päätti antaa seuraavan lausunnon:

- Sillankorvantieltä rakennettava uusi vesijohto tulisi rasitteena merkata asemakaavaan.

- Asematieltä tuleva jalankulkuväylä tulisi merkata yhtenäiseksi poikkikujalle asti.

- Auran lämmöltä pitää pyytää erillinen lausunto.

- Nykyisiä vesi, viemäri ja hulevesilinjoja joudutaan siirtämään kunnallistekniikan rakennustöiden yhteydessä.

- Raskasliikenne toimitilarakennusten korttelialueelle tulee ohjata Asematien kautta.

 

Päätös

Päätös on päätösehdotuksen mukainen.

Lausunto lähetetään kaavatoimikunnan käsiteltäväksi ja edelleen kunnanhallituksen hyväksyntää varten.