Tekninen lautakunta, kokous 11.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 66 Energiansäästöohjelman muutos

AurDno-2022-398

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Terhi Källi, Kunnanjohtaja, terhi.kalli@aura.fi

Perustelut

Kunnanhallitus otti yleistoimivallan nojalla käsiteltäväkseen sähkö- ja energiatoimituksiin liittyvät asiat syksyllä 2022 kuntaa uhanneen sähkökriisin vuoksi. Kunnanhallitus hyväksyi energiansäästöohjelman kokouksessaan 31.10.2022 § 209 ja sen mukaisesti toimialoilla on säästötoimenpiteitä toteutettu. Uudet sähkösopimukset on kilpailutettu ja pahimmissa skenaarioissa esitellyltä voimakkaalta kustannusten nousulta vältytty. Auran kunnan hallintosäännön 25 §:n mukaan energiahankintaa koskevista sopimuksista päättäminen ja niistä vastaaminen kuuluvat teknisen lautakunnan toimivaltaan. Sähkökriisin uhan hälvettyä toimivalta asiassa voidaan palauttaa tekniselle lautakunnalle.

Ehdotus

Esittelijä

Terhi Källi, Kunnanjohtaja, terhi.kalli@aura.fi

Kunnanhallitus päättää palauttaa energiahankinta-asiat, sisältäen energiansäästöohjelman toteutumisen seurannan, tekniselle lautakunnalle.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Perustelut

Sähkön hinta nousi rajusti vuoden 2022 syksyllä. Hinnan nousuun vaikutti eniten sähkönmyyjän konkurssi (Karhu Voima). Lisäksi sähkön käyttöön vaikutti Valtakunnan yleinen ohjeistus sähkönkulutuksen vähentämiseksi. Tekninen lautakunta laati energiansäästöohjelman sähkön ja energia kulujen laskemiseksi (6.10.2022). Energiansäästöohjelma lähetettiin edelleen kunnanhallituksen hyväksyttäväksi ja kunnanhallitus teki siihen myös täydennyksiä (31.10.2022).

Nyt sähkön hinta on kilpailutettu ja sähköenergiallle on uusi myyjä (Helen Oy). Sähkönhinta näyttää tällä hetkellä ja ensi vuonna olevan maltillisella tasolla ja kulut huomattavasti alemmalla tasolla kun talvella 2022-2023.

Tämän vuoksi on tullut tarve tarkistaa syksyllä 2022 päätettyjen hintojen oikea kustannustaso. 

Autojen lämmitys ja lataus

Energiansäästöohjelman yhteydessä kunnanhallitus päätti autojen lämmitystolppien ja sähköautojen latauksen kausihinnasta.

Oheismateriaalina esitys uusista hinnoista.

 

Katuvalojen paloajat kunnassa

Katuvalot sytytetään nyt kunnanhallituksen päätöksen mukaisesti illalla astronomisella kellolla auringon laskiessa ja valot sammuvat klo. 22:00. Aamulla valot sytytetään klo. 06:00 ja sammuvat astronomisella kellolla auringonnousun aikoihin.

Lyhyet paloajat katuvaloissa ovat väliaikainen energiansäästötoimi, joka tehtiin sähkön hinnan noustua vuoden 2022 syksyllä vanhan sähkösopimuksen takia sietämättömän korkeaksi.

Tekninen toimi on saanut runsaasti palautetta katuvalojen lyhyisiin paloaikoihin liittyen. Myös syyskuussa aloitettu katuvalojen saneeraus on sekoittanut katuvalojen ohjauksia, joka on lisännyt asukkaiden kritiikin määrää.

Kunnan uuden sähkösopimuksen myötä sähkön hinta on laskenut varsin edulliselle tasolle, joka puoltaisi katuvalojen paloaikojen lisäämistä asukkaiden asumisviihtyvyyden parantamiseksi.

Kunnanhallitus on siirtänyt katuvalojen paloaikoihin liittyvän päätöksenteon Teknisen lautakunnan tehtäväksi.

LED-valaisimien kirkkautta säädellään kokeilu luontoisesti Horsman alueella marraskuun aikana:

Hongistontie 100%

Nahkurintie 80%

Horsmantie 60%

Leppäkuja 40%

Katajakuja 20% 

Valoisuus mitataan muutamasta paikasta ja valaisimen, kadun tai alueen valaistuksen voimakkuus säädetään mittausten ja asukaspalautteen perusteella riittäväksi. SmartLight on tehnyt myös alustavan ohjelmointi ehdotuksen, mikä perustuu hankinnassa suunniteltuun sähkön säästöön. Valaistus tasot 80%, 40% ja 10%

Säätila ja vuodenaika huomioidaan niin, että kadulla olisi aina optimaaliset olosuhteet. Apuna käytetään esimerkiksi hämäräkytkimiä.

Valaistusta voidaan tarpeen vaatiessa säätää myös liikennemäärän mukaan tai pitää päällä koko yön, pienellä teholla.

Valoja voidaan ohjata alueellisesti. Valot voidaan esimeriksi sammuttaa katutapahtumien ajaksi, kuten Auran Joulun ajoneuvo kulkueen reitin varrelta, ilman että kenenkään tarvitsee mennä paikan päälle. Näin säästytään turhilta työkustannuksilta.

Erityisalueiden, kuten leikki- ja harrastekenttien, puistojen turhaa valaisua vältetään esimeriksi ajastetuilla painonapeilla ja liiketunnistuksen mukaan säätyvällä valaistuksella.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Jari Nerjanto, Yhdyskuntatekniikan päällikkö, jari.nerjanto@aura.fi
  • Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Autojen lämmitys- ja lataustolpat:

Tekninen lautakunta hyväksyy uuden kausihinnaston 2023

Katuvalot:

Lautakunta päättää että valojen sytytykset ja sammutukset ajoitetaan kunkin alueen tarpeen mukaan:

Asuntoalueilla yösammutukset toteutettaisiin arkisin klo 00–05 ja viikonloppuisin klo 04–06 välisinä aikoina ja valojen tehoa kuitenkin lasketaan aluksi arkisin klo 22 – 00 ja viikonloppuisin klo 22–04 välisinä aikoina 40 prosenttiin.

Teollisuusalueiden yösammutukset ajoittuvat klo 23–05 väliselle ajalle. 30 min ennen valojen sammutusta teho pudotetaan 10% tai sammutetaan joka toinen valo, merkiksi valojen sammumisesta. 

Marraskuun aikana katselmoidaan miltä valotehot näyttävät ja sopivista tehoalueista päätetään seuraavassa kokouksessa.

Päätös

Päätös on päätösehdotuksen mukainen.

Auton lämmitys ja lataus hinnan muutoksesta tiedotetaan kunnan työntekijöitä ja Auran kunnan asukkaita katuvalaistuksen muutoksesta.

Horsmanalueelle tiedotetaan erikseen katuvalojen testauksesta.