Tekninen lautakunta, kokous 25.1.2024

§ 6 Selvitys jätehuollon järjestämisestä

AurDno-2023-337

Valmistelija

  • Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Perustelut

Auran Keskustan valtuustoryhmä on valtuuston kokouksessa 12.6.2023 jättänyt seuraavan valtuustoaloitteen jätehuollon järjestämisestä Auran kunnassa:

1. Auran kunta selvittää miten kunnan järjestämisvastuussa oleva jätehuolto voidaan hoitaa jätelain vaatimusten mukaisesti, muilla tavoin kuin Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan osakkaana. 2. Selvityksessä huomioidaan keskeisesti kunnan asukkaiden valinnanvapauden toteutuminen ja jätealan yritysten toimintaedellytyksien turvaaminen sekä jätehuollon toiminta asukkaita palvellen ja laillisesti jätelain mukaan.

3. Auran kunta ottaa selvityksessään huomioon mahdolliset yhteistyömahdollisuudet muiden kuntien kanssa.

Kunnanhallitus päätti 14.8.2023 lähettää edellä selosteessa eritellyn selvityksen teknisen lautakunnan valmisteltavaksi vuoden 2023 loppuun mennessä.

Tekninen toimi on tilannut selvitystyön FCG OY:ltä ja selvitys on oheismateriaalina.

Selvityksen mukaan:

1. Oheismateriaalina selvitys asiasta. Jätelain mukaisesti joudutaan kaikki jätehuoltopalvelut kilpailuttamaan.

2. Selvityksen mukaan irtautuminen Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:stä ja Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnasta, mikäli juridiset ehdot saataisiin ratkaistua, tuottaa kunnalle huomattavan määrän lakisääteisiä järjestämis- ja viranomaisvastuita, jotka tuottaisivat kunnalle ja sitä kautta asukkaille huomattavasti suuremmat kustannukset jätehuollon järjestämisestä kuin nykytilanteessa. Selvityksen mukaan valinnanvapaus ei lisäänny siirtymällä kunnan itsenäisesti järjestämään jätehuoltoon, vaan päinvastoin kapenee resurssien pienentyessä. Lisäksi tarvittavia jatkoselvityksiä ja uusia päätöksiä, joihin hallinto-oikeudessa on tehty useita linjauksia.

3. Mahdollisia yhteistyökumppaneita ei tällä hetkellä ole Varsinais-Suomen alueella. Suurin osa kuuluu Lounais-Suomen jätehuoltoon (17kpl) ja tällä hetkellä ei ole tiedossa siitä irtautuvia. Kaarinassa ja Salossa tehdään myös selvitystä. Somero, Loimaa, Koski TL ja Oripää ovat osakkaina Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:ssä. Kustavi, Taivassalo, Pyhäranta, Vehmaa ja Laitila hoitavat jätehuollon itsenäisesti, mutta omat sijainnin puolesta kaukana Aurasta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Tekninen lautakunta toteaa selvityksen tietoon saatetuksi ja lautakunnalla ei ole siihen mitään korjattavaa. Selvitys lähetetään edelleen kunnanhallituksen käsiteltäväksi.

Päätös

Päätös on päätösehdotuksen mukainen.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohje

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:
– se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
– kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Auran kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluessa siitä, kun pöytäkirja on julkaistu tietoverkossa.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.  

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Auran tekninen lautakunta
Posti- ja käyntiosoite: Tuulentie 1, 21380 AURA
Sähköpostiosoite: kunta@aura.fi
Puhelinnumero: 02 486 430 (vaihde)
Aukioloaika: ma-to klo 8.00-16.00, pe 8.00 - 14.45

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
– päätös, johon haetaan oikaisua
– se, millaista oikaisua vaaditaan
– millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite. 
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Auran keskushallinosta. Yhteystiedot; ks. edellä.