Kunnanhallitus, kokous 23.9.2024

§ 162 Harkinnanvaraisen valtionosuuden hakeminen

AurDno-2024-281

Valmistelija

  • Tuija Pellosmaa, Hallintojohtaja, tuija.pellosmaa@aura.fi

Perustelut

Valtiovarainministeriö on käynnistänyt harkinnanvaraisen valtionosuuden korotuksen haun vuodelle 2024. Kunnan valtionosuutta voidaan kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta annetun lain mukaan korottaa hakemuksesta ja harkinnan perusteella, jos kunta on lisätuen tarpeessa poikkeuksellisten tai tilapäisten taloudellisten vaikeuksien vuoksi. Tuen tarpeen arvioinnissa otetaan huomioon myös paikalliset erityisolosuhteet. 

Valtionosuuden korotuksen myöntämisen ehtona on, että kunta on hyväksynyt suunnitelman talouden tasapainottamistoimenpiteistä. Korotus ei saa aiheuttaa myöskään vastaavan suuruista kunnan omassa päätäntävallassa olevien menojen lisäystä, vaan se on tarkoitettu osaksi muuta talouden tasapainottamista. Harkinnanvaraisiin valtionosuuden korotuksiin on varattu tänä vuonna 10 miljoonaa euroa. Korotusten hakuaika on 24.9.2024 saakka. Harkinnanvaraisesta valtionosuuksien korotuksesta päättää valtiovarainministeriön esityksestä valtioneuvosto. Päätös pyritään tekemään marraskuun loppuun mennessä.

Auran kunnan talouden kokonaisnäkymät seuraavan viiden vuoden ajanjaksolla ovat tiukat. Kunnan taseen plussat kääntyvät miinuksiksi ilman rankkoja toimenpiteitä. Kunnanvaltuusto on hyväksynyt kokouksessaan 17.6.2024 § 17 talouden tasapainotusohjelman, jonka mukaan uusilla toimintatavoilla, säästöillä ja tuloilla saadaan noin 1,7 miljoonan euron parannus tilikausien tuloksiin ajalla 2024 - 2026. Valtiovarainministeriön hakukirje ja hakemus ovat liitteinä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Terhi Källi, Kunnanjohtaja, terhi.kalli@aura.fi

Kunnanhallitus päättää, että kunta anoo valtiovarainministeriöltä harkinnanvaraisen valtionosuuden korotusta vuodelle 2024 yhteensä 640 000 euroa hakemuksessa esitetyin perustein.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Valtiovarainministeriö

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.