Kunnanhallitus, kokous 22.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 159 Täyttölupa määräaikaisen lähihoitajan palkkaamiseksi kotihoitoon

AurDno-2022-342

Valmistelija

  • Ulla-Maija Haapalainen, ulla-maija.haapalainen@aura.fi
  • Terhi Källi, Kunnanjohtaja, terhi.kalli@aura.fi

Perustelut

Kotihoitoon haetaan täyttölupaa määräaikaisen lähihoitajan palkkaamiseksi puolen vuoden ajaksi ajalle 1.9.2022 - 28.2.2023.

Perustelut ylimääräisen resurssin rekrytoimiseksi ovat seuraavat

  • Hyvinvointialueelle siirtymisen valmistelut työllistävät. Syksyn aikana järjestetään mm. laajat RAI-toimintakykymittarikoulutukset asiakkaan hoidon tarpeen arviointiin liittyen. Kotihoidon hoitajapanosta tarvitaan myös RAI-vastaavan tehtäviin. Lisäksi henkilöstölle on tiedossa muita koulutuksia hyvinvointialueelle siirtymiseen liittyen marras-joulukuussa.
  • Kotihoitoon on ollut vaikeaa saada lyhytaikaisia sijaisia mm. lomien sijaiseksi. Lyhytaikaisten sijaisten rekrytointi vie työaikaa, jatkuva vajaalla resurssilla työskentely kuormittaa henkilöstöä ja vaikeuttaa laadukkaan palvelun tuottamista. Kotihoidon asiakkaiden palvelut voidaan turvata hyvin, kun aamuvuorossa työskentelee seitsemän hoitajaa (sisältää vastaavan sairaanhoitajan ja sairaanhoitajan työpanoksen) ja illassa kaksi lähihoitajaa. Viikonloppuna aamuihin tarvitaan kolme lähihoitajaa. Kuusi hoitajaa aamuvuorossa arkisin on minimimitoitus, jolloin saadaan asiakkaat hoidettua, jos kaikki työ menee suunnitellusti. Viime kuukaudet ovat olleet erittäin raskaita koko kotihoidolle sijaispulan ja kesän muuton vuoksi. Kotihoidossa oli turvauduttava vain kolmen viikon lomiin, jotta asiakastyö saatiin turvattua. Osalla kotihoidon henkilökuntaa on lomia pidettävänä vielä syksylläkin, joten vahvistusta hoitajamäärään suunnitellusti tarvitaan.
  • Hoitajien vuokraus yksityisiltä palveluntuottajilta on erittäin kallista. Lähihoitajan tuntihinta on 36,29 €/h + vuorolisät yksityisen sosiaalipalvelu alan TES:in mukaan. (Palvelusopimus 23.11.2020). Lyhytaikaisia sijaisia kiinnostavat luonnollisesti eniten arkipyhä- ja sunnuntaivuorot. Ostopalveluakin on ollut erittäin huonosti saatavilla lyhyisiin sijaisuuksiin. Pitempään hoitajavuokraukseen on saatavilla tekijöitä, mutta huomattavasti edullisempaa on palkata määräaikainen lähihoitaja, ns. vakisijainen, kotihoitoon kuin käyttää ostopalvelua.
  • Määräaikaisen lähihoitajan tarve lisääntyy myös siksi, että vastavalittu vastaava sairaanhoitaja tulee hoitamaan lähijohtajan ja kotihoidon arjen sujumisen tehtäviä, joihin kuuluvat mm. työnjako- ja työnsuunnittelutehtävät, laskujen tarkastustehtävät ja hoito- ja palvelusuunnitelmien tekeminen sekä hoitajien ohjaaminen. Vastaava sairaanhoitaja osallistuu myös asiakkaiden palvelutarpeen arviointitehtäviin, osallistuu viikoittaiseen lääkäritapaamiseen/lääkärikotikäynneille ja sas-työhön kotisairaanhoitotyön lisäksi. Vastaava sairaanhoitaja tekee kotikäyntityötä huomattavasti vähemmän kuin kotihoidon toinen sairaanhoitaja ja lähihoitajat.

Kotihoidon lähihoitajan palkkaus sijoittuu hinnoittelutunnuksen 02SOS06A TVA2-tasolle, jonka mukainen tehtäväkohtainen palkka on 2275,08 €/kk.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Terhi Källi, Kunnanjohtaja, terhi.kalli@aura.fi

Kunnanhallitus päättää myöntää täyttöluvan määräaikaisen lähihoitajan palkkaamiseksi kotihoitoon ajalle 1.9.2022 - 28.2.2023 edellä selosteessa eritellyin perustein.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Esteellisyys

  • Laura Alikeskikylä (intressijäävi)

Tiedoksi

Avopalvelun ohjaaja Ulla-Maija Haapalainen