Kunnanhallitus, kokous 22.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 162 Hälytysrahan maksaminen

AurDno-2021-520

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tuija Pellosmaa, Hallintojohtaja, tuija.pellosmaa@aura.fi

Perustelut

Yhteistyötoimikunnassa on keskusteltu hälytysrahan nostamisesta, koska sijaisia on ollut viimeisen vuoden aikana haastavaa saada ja siitä huolimatta palvelut on pysyttävä järjestämään. Perusturvan työntekijät ovat ehdottaneet hälytysrahan nostamista 30 eurosta 70 euroon ja kesäisin, pyhisin ja viikonloppuisin 100 euroon.

Aiemman kh (24.11.2014 § 230)  päätöksen mukaan työntekijälle / viranhaltijalle maksetaan

1.  30 euron hälytysraha, mikäli työntekijä tai viranhaltija kutsutaan työnantajan toimesta työhön vapaa-aikanaan ilman, että hänelle on etukäteen ilmoitettu tällaisesta työstä. Kutsun pitää edellyttää enintään viiden tunnin kuluessa tapahtuvaa työhön saapumista. Mikäli kutsu tulee enintään tuntia ennen työvuorolistan mukaisen työvuoron alkamista, ei hälytysrahaa makseta.

2. 30 euron korvaus, jos työnantaja edellyttää työntekijän vaihtavan vuoronsa toiseksi työvuoroksi enintään 24 tuntia ennen suunnitellun työvuoron alkamista.

3. 30 euron korvaus, jos työntekijä joutuu tekemään suunnitellun työvuoronsa välittömäksi jatkoksi toisen työvuoron, jonka kesto on vähintään kolme tuntia oman työvuoron lisäksi.

4. 70 euron korvaus, jos työntekijä hälytetään töihin yövuoron (20.45 – 7.15) aikana
  Mikäli kutsu tulee enintään tuntia ennen työvuorolistan mukaisen työvuoron alkamista, ei hälytysrahaa makseta.

Työntekijärjestön ehdotuksen mukaan hälytysraha maksettaisiin seuraavin perustein:

1.    70 euron hälytysraha,​ mikäli työntekijä tai viranhaltija kutsutaan työnantajan toimesta työhön vapaa-​aikanaan ilman,​ että hänelle on etukäteen ilmoitettu tällaisesta työstä. Kutsun pitää edellyttää enintään viiden tunnin kuluessa tapahtuvaa työhön saapumista. Mikäli kutsu tulee enintään tuntia ennen työvuorolistan mukaisen työvuoron alkamista,​ ei hälytysrahaa makseta.

2. 70 euron korvaus,​ jos työnantaja edellyttää työntekijän vaihtavan vuoronsa toiseksi työvuoroksi enintään 24 tuntia ennen suunnitellun työvuoron alkamista.

3. 70 euron korvaus,​ jos työntekijä joutuu tekemään suunnitellun työvuoronsa välittömäksi jatkoksi toisen työvuoron,​ jonka kesto on vähintään kolme tuntia oman työvuoron lisäksi.

4. 100 euron korvaus,​ jos työntekijä hälytetään töihin yövuoron (20.45 – 7.15) aikana, kesäkuukausien (kesä-elokuu), viikonlopun tai pyhäpäivien aikaan.

5.  Mikäli kutsu tulee enintään tuntia ennen työvuorolistan mukaisen työvuoron alkamista,​ ei hälytysrahaa makseta.

Lisäksi on  keskusteltu: Vuosiloman keskeyttäminen: korvaus 200 euroa ja sen lisäksi normaali sopimuksen mukainen palkka. Koskee vähintään viikon pituisia lomia ja vähintään kahden työpäivän loman keskeytystä.

Naapurikunnissa ei ole hälytysrahaa vuosiloman keskeyttämistapauksessa. Näitä tapauksia on Auran kunnassa tullut kesäisin lastensuojelun ja vesihuollon äkillisissä tapahtumissa.

Hyvinvointialueiden valmistelutyö on käynnissä. KT-Kuntatyönantaja on huolissaan hyvinvointialueiden palkkaharmonisaation kustannuksista julkiselle taloudelle. Tällä hetkellä kuntasektori on sopimuksettomassa tilassa ja työntekijäjärjestöt ovat ilmoittaneet useista työtaisteluista. Hälytysrahan nostaminen toistaiseksi on tässä vaiheessa kestämätön tilanne tulevaa hyvinvointialuetta ajatellen. Myös hälytysrahan maksaminen vuosiloman keskeytystapauksessa on hyvä kokeilla määräaikaisena, koska kokemuksia ei vielä ole. Harkittavaksi tulee jatkossa ainakin onko vuosiloman keskeyttäminen eri mittaisissa lomissa ja loman eri kohdissa saman arvoinen.

Ehdotus

Esittelijä

Terhi Källi, Kunnanjohtaja, terhi.kalli@aura.fi

Kunnanhallitus päättää

1. kumota aiemman hälytysrahapäätöksensä Kh 24.11.2014 § 230
2. hyväksyä osaltaan hälytysrahan maksamisen periaatteet edellä kerrotun mukaisesti,
3. esittää ne edelleen työntekijäjärjestöille hyväksyttäväksi ja
4. tehdä hälytysrahakäytännöstä paikallisen sopimuksen 31.12.2023 asti.
Lisäksi hallitus päättää, että uusi hälytysrahakäytäntö astuu voimaan, kun työntekijäjärjestöt ovat allekirjoittaneet paikallisen sopimuksen esitetyin ehdoin.

 

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Ehdotus

Esittelijä

  • Terhi Källi, Kunnanjohtaja, terhi.kalli@aura.fi

Kunnanhallitus päättää tehdä paikalliset sopimukset niiden järjestöjen kanssa, jotka ovat työrauhan piirissä. Samalla hallitus päättää, että uuden sopimuksen mukaista hälytysrahaa maksetaan 1.9.2022 alkaen 31.12.2023 asti kaikille kunnan työntekijöille sopimuksen mukaisesti.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Esteellisyys

  • Laura Alikeskikylä (intressijäävi)

Tiedoksi

Yhteistyötoimikunta