Sivistyslautakunta, kokous 20.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 61 Varhaiskasvatuksen kesäajan maksuttomat jaksot 2022

AurDno-2022-94

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Anita Peltonen, Varhaiskasvatuspäällikkö, anita.peltonen@aura.fi

Perustelut

Auran varhaiskasvatuksessa on käytössä maksuvapautus 1.6.-31.8. välisenä aikana, mikäli lapsi on poissa yhtäjaksoisesti vähintään kahdeksan viikkoa ja ajanjaksoon sisältyy heinäkuu kokonaisuudessaan ja poissaolosta on ilmoitettu kirjallisesti 30.4. mennessä.(siv ltk §9 28.2.2017) Maksuvapautus on koskenut kunnallisessa varhaiskasvatuksessa ja joissakin palvelusetelitoimipaikoissa olevia lapsia. Vuosittain n. 20 % lapsista on saanut maksuhyvityksen kesäajalta. Lasten poissaolo on keskittynyt kesä- ja heinäkuun aikaan. Vuonna 2021 maksukertymä oli kesäkuussa 5067,18 euroa pienempi kuin toukokuussa 2021.

Sivistyslautakunnan päätös §98 / 14.12.2021: Palveluntuottajille hyvitetään lapsen/lasten kesäajan poissaolo samoin periaattein kuin kunnallisessa varhaiskasvatuksessa niiltä osin kuin palveluntuottajat eivät itse hyvitä asiakasmaksua perheelle. Poissaolo tulee ilmoittaa varhaiskasvatuspaikkaan ja varhaiskasvatuspäällikölle 15.4. mennessä. Kesäajan poissaolojen maksuhyvitysten periaatteet päivitetään kaikilta osin alkuvuodesta 2022.

Suurimmassa osassa Turun seudun kuntia on käytössä kesäajan maksuhyvityksiä, jos lapsi on yhtäjaksoisesti poissa varhaiskasvatuksesta 1.6.-31.8. vähintään kaksi kokonaista kalenterikuukautta, joista toinen on heinäkuu. Tällöin perheelle tulee yksi ylimääräinen maksuton kuukausi toimintavuoden aikana, koska asiakasmaksulain mukaan maksua saa periä vain 11 kuukaudelta toimintavuodessa.

Varhaiskasvatuksen palveluverkkoa supistetaan vaiheittain kesä- elokuun aikana, koska usean paikan pitäminen avoinna ei ole resurssien kannalta järkevää. Kokemuksen mukaan suurin osa lapsista on lomalla heinäkuussa, joten päiväkodin perussiivous on järkevää tehdä silloin ja henkilökunnan lomien keskittäminen heinäkuuhun haittaa vähiten suunnitelmallista toimintaa varhaiskasvatuksessa. Perhepäivähoitajien lomien sijoittaminen samaan aikaan kuin heidän puolisonsa on lomalla, tukee perhepäivähoitajien sekä heidän perheidensä hyvinvointia. Asiakasmaksulaissa määritelty maksuton 12. kuukausi on valtakunnallisesti sijoitettu heinäkuuhun. Palvelusetelituottajat tulkitsevat myös heinäkuun toimintavuoden 12. kuukaudeksi, jolta maksua ei peritä, jos lapsi on poissa toiminnasta kaikki kuukauden toimintapäivät.

Pilke päiväkoti Kurjen johtajan kanssa on käyty keskustelua maksuhyvityksestä ja hänen sekä varhaiskasvatuspäällikön yhteinen näkemys on, että hyvityksen perusteena tulisi olla kokonaisten kalenterikuukausien mittainen poissaolo. Palvelusetelien hyvittämisen summien laskeminen ja kirjaaminen järjestelmään tapahtuu manuaalisesti, joten kuukausitasoisen hyvityksen kirjaaminen vie vähemmän työaikaa sekä kunnassa että yksityisellä palveluntuottajalla.

Kustannukset palvelusetelien korotuksen ja varhaiskasvatusmaksujen pienenemisen osalta on laskettu oletuksella, että poissaolo kestää kesä- ja heinäkuun:

Palvelusetelien omavastuuosuuksien määrä helmikuussa 2022 on 11452,00 euroa. Jos kesäajan maksutonta kautta käyttäisi n. 20% lapsista, tulee palvelusetelien korotuksen summaksi kesäkuussa 2290,00 euroa. Heinäkuusta korotusta ei tule, koska, jos lapsi on poissa koko heinäkuun, ei perheeltä peritä varhaiskasvatusmaksua. (Jos lapsi osallistuu yhdenkin päivän heinäkuussa, laskutetaan perheeltä koko kuukauden maksu.)

Kunnallista palvelua käyttävien perheiden maksukertymä helmikuussa on 12560,00 euroa. N. 20 % tuosta summasta on 2510,00 euroa.

Kustannukset yhden ylimääräisen poissaolokuukauden osalta on 4800,00 euroa.

 

 

Ehdotus

Esittelijä

Tuija Pellosmaa, Hallintojohtaja, tuija.pellosmaa@aura.fi

Kesällä 2022 perheillä on mahdollisuus maksuttomaan varhaiskasvatukseen seuraavin ehdoin:

  1. Lapsi on ollut varhaiskasvatuksen asiakkaana vähintään täyden toimintavuoden eli jokaisena kuukautena viimeistään 31.8.2021 alkaen
  2. Perhe on tehnyt maksuttomasta ajanjaksosta kirjallisen ilmoituksen varhaiskasvatuspäällikölle, lapsen varhaiskasvatuspaikan johtajalle tai ilmoittanut ajanjakson sähköisesti verkkoasioinnin kautta viimeistään 15.4.2022
  3. Lapsi on poissa varhaiskasvatuspalveluista kaksi täyttä kalenterikuukautta ajalla 1.5.-31.8.
  4. Poissaolojakso sisältää heinäkuun
  5. Lapsen hoitosuhde maksulliseen varhaiskasvatukseen kestää koko poissaolojakson
  6. Vuonna 2022 hyvitetty elokuu ei oikeuta maksuttomaan heinäkuuhun vuonna 2023, ellei muiden kuukausien aikana olleet etukäteen ilmoitetut poissaolopäivät toteudu.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Perustelut

Kesän 2022 aikana on tullut eteen useita tapauksia, joissa varhaiskasvatuspaikkaa ei käytetä kahteen kuukauteen, mutta päivät eivät ole ajoittuneet tarkalleen kahdelle kalenterikuukaudelle. Lautakunta kävi asiasta periaatekeskustelua edellisen kokouksen muissa asioissa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuija Pellosmaa, Hallintojohtaja, tuija.pellosmaa@aura.fi

Sivistyslautakunta päättää korjata 8.3.2022 § 23 päätöstään siten, että kesällä 2022 perheillä on mahdollisuus maksuttomaan varhaiskasvatukseen seuraavin ehdoin:

  1. Lapsi on ollut varhaiskasvatuksen asiakkaana vähintään täyden toimintavuoden eli jokaisena kuukautena viimeistään 31.8.2021 alkaen
  2. Perhe on tehnyt maksuttomasta ajanjaksosta kirjallisen ilmoituksen varhaiskasvatuspäällikölle, lapsen varhaiskasvatuspaikan johtajalle tai ilmoittanut ajanjakson sähköisesti verkkoasioinnin kautta viimeistään 15.4.2022
  3. Lapsi on poissa varhaiskasvatuspalveluista kaksi kuukautta ajalla 1.5.-31.8., yhteensä 60 kalenteripäivää
  4. Poissaolojakso sisältää heinäkuun
  5. Lapsen hoitosuhde maksulliseen varhaiskasvatukseen kestää koko poissaolojakson
  6. Vuonna 2022 hyvitetty elokuu ei oikeuta maksuttomaan heinäkuuhun vuonna 2023, ellei muiden kuukausien aikana olleet etukäteen ilmoitetut poissaolopäivät toteudu.
  7. kesän 2022 osalta laskutetut päätöksen § 23 mukaiset kahteen kokonaiseen kalenterikuukauteen perustuvat laskut hyvitetään syksyn 2022 aikana asiakkaille.

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Arja Kima, Irene Huhtala, Anita Peltonen

Muutoksenhaku

Muutoksenhaku


Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus


Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

– se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
– kunnan jäsen.


Oikaisuvaatimusaika


Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Auran kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.


Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.


Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluessa siitä, kun pöytäkirja on julkaistu tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen


Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on  Auran sivistyslautakunta.


Postiosoite:  PL 24, 21381 Aura
Käyntiosoite Perkkiönkuja 2, 21380 Aura

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö


Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

– päätös, johon haetaan oikaisua
– se, millaista oikaisua vaaditaan
– millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.