Sivistyslautakunta, kokous 20.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 62 Aamu- ja iltapäivätoiminnan maksut

AurDno-2022-331

Valmistelija

  • Taija Marttila, taija.marttila@aura.fi
  • Tuija Pellosmaa, Hallintojohtaja, tuija.pellosmaa@aura.fi

Perustelut

Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan maksuissa noudatetaan perusopetuslakia. Aamu- ja iltapäivätoimintaa tulee tarjota joko 570 tuntia tai 760 tuntia koulun työvuoden aikana kullekin toimintaan osallistuvalle lapselle. Toimintaan osallistuminen on lapselle vapaaehtoista. Toimintaa voidaan järjestää koulun työvuoden aikana arkipäivisin pääsääntöisesti kello 7.00–17.00 välisenä aikana. Auran perusopetuksen yhteydessä aamu- ja iltapäivätoimintaa tarjotaan arkipäivisin koulun toiminta-aikoina klo 7.00-10.00 ja klo 13.00-16.30.

Perusopetuslain mukainen suurin perittävä maksu saa olla 570 tunnin osalta enintään 120 euroa ja 760 tunnin osalta enintään 160 euroa. Kunta päättää aamu- ja iltapäivätoiminnasta perittävien kuukausimaksujen määrästä. 

Kunta voi päättää, että edellä mainittuja maksuja voidaan alentaa tai jättää perimättä, jos maksun periminen vaarantaa henkilön tai hänen perheensä toimeentulon edellytyksiä tai henkilön lakisääteisen elatusvelvollisuuden toteutumista.  Asiakasmaksun alentaminen tai perimättä jättäminen perustuu aina yksilölliseen tilannearvioon. Suositeltavaa on, että kunnissa olisi toimielimen hyväksymät periaatteet harkintaan perustuvasta maksusta.

Koululaisten aamu- ja iltapäiväkerhosta on laskutettu seuraavien periaatteiden mukaisesti:

- aamu- ja iltapäivä 160 euroa/kk
- iltapäiväkerho, päivittäinen kerhoaika enemmän kuin 3 h 160 euroa/kk
- vain aamu tai iltapäivä, päivittäinen kerhoaika enintään 3h 120 euroa/kk
- mikäli kerhotarve on eneintään 10 päivää kuussa, maksu puolittuu

Mikäli lapsi sairastuu ja on poissa puolet kuukauden toimintapäivistä, maksusta on laskutettu vain puolet.  Rehtori on myöntänyt tulojen perusteella maksuvapautuksen tai maksun puolittamisen. Auraa suuremmissa naapurikunnissa on käytäntönä ollut yhteistyö sosiaalitoimen kanssa maksuvapautuksia/maksun alennuksia myönnettäessä. Perusteina ovat olleet sosiaalitoimen asiakkuus tai perustoimeentulotuen asiakkuus.

Ehdotus

Esittelijä

  • Tuija Pellosmaa, Hallintojohtaja, tuija.pellosmaa@aura.fi

Sivistyslautakunta päättää aamu- ja iltapäivätoiminnan maksuihin liittyen, että

1. toiminnasta laskutetaan perusopetuslain mukaisesti alle 570 tunnin (enintään 3 h/pvä) osalta 120 euroa kuukaudessa, 760 tunnin (yli 3 h/pvä) osalta 160 euroa kuukaudessa ja kymmenestä (tai alle) toimintapäivästä 60 tai 80 euroa kuukaudessa riippuen päivittäisen toiminta-ajan pituudesta
2. lapsen ollessa poissa sairauden vuoksi vähintään puolet kuukauden toimintapäivistä, laskutetaan puolet normaalista maksusta
3. rehtori voi myöntää maksuvapautuksen kuukausimaksusta anomuksen perusteella, mikäli huoltaja saa perustoimeentulotukea. Maksuvapautusta anoessaan huoltaja antaa suostumuksensa anomuksen käsittelemiseen ja tarvittavien tietojen tarkastamiseen/toimittamiseen rehtorille. Vapautus on voimassa toimeentulotuen asiakkuuden ajan, jonka päättymisestä huoltaja on velvollinen ilmoittamaan maksun määrääjälle. Vapautus myönnetään enintään yhdeksi toimintakaudeksi kerrallaan. Maksua ei hyvitetä taannehtivasti.

4. koulun lukuvuoden jatkuessa kesäkuun puolelle aamu- ja iltapäivätoiminnasta ei peritä kesäkuun päiviltä maksua
5. elokuun toimintapäiviltä laskutetaan puolet normaalin kuukauden maksusta.

Päätös

Esittelijä muutti päätösehdotustaan siten, että kohta 5  poistetaan. Muutoin päätös hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaan.

Tiedoksi

Irene Huhtala, Arja Kima, Taija Marttila, Auli Ottelin

Muutoksenhaku

Muutoksenhaku


Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus


Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

– se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
– kunnan jäsen.


Oikaisuvaatimusaika


Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Auran kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.


Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.


Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluessa siitä, kun pöytäkirja on julkaistu tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen


Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on  Auran sivistyslautakunta.


Postiosoite:  PL 24, 21381 Aura
Käyntiosoite Perkkiönkuja 2, 21380 Aura

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö


Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

– päätös, johon haetaan oikaisua
– se, millaista oikaisua vaaditaan
– millä perusteella oikaisua vaaditaan.


Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.