Perusturvalautakunta, kokous 4.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 56 Ilmoitus yksityisten sosiaalipalvelujen tuottamisesta (Tmi Taija Tuominen)

AurDno-2022-389

Valmistelija

  • Kirsi-Marja Niinimaa, kirsi-marja.niinimaa@aura.fi

Perustelut

Yksityisistä sosiaalipalveluista annetun lain 11 §:n mukaan yksityisten sosiaalipalvelujen tuottajan, joka tuottaa muita kuin ympärivuorokautisia sosiaalipalveluja, on tehtävä kirjallinen ilmoitus toiminnastaan ennen sen aloittamista tai olennaista muuttamista kunnan toimielimelle siinä kunnassa, jossa palveluja tuotetaan. Ilmoituksessa on annettava lain 8 §:n 2 momentissa edellytetyt tiedot palvelun tuottajasta ja palvelutoiminnasta.

Toiminimi Taija Tuominen on 1.8.2022 toimittanut Auran kunnan perusturvalautakunnalle ilmoituksen yksityisten sosiaalipalvelujen tuottamisesta Auran kunnan alueella 01.07.2022 lukien. Ilmoituksen liitteinä ovat toimintasuunnitelma, tietosuojaseloste, rikosrekisteriote, ote verohallinnon rekisteristä ja palvelun vastuuhenkilön tutkinto- ja työtodistukset. Taija Tuominen on koulutukseltaan lähihoitaja ja neuropsykiatrinen valmentaja sekä koulunkäynninavustaja.

Toimintasuunnitelman mukaan toiminnan sisältönä yritys tarjoaa perhetyötä, avomuotoista perhekuntoutusta, jälkihuollon palveluja, sosiaalista kuntoutusta, valvottuja tapaamisia ja vaihtoja sekä sosiaaliohjausta (kuvauksessa ammatillinen tukihenkilötoiminta). Toimintasuunnitelman mukaan Toiminimi Taija Tuominen toimii alihankkijana yrityksessä Suur-Salon tukipalvelut Oy:ssä sekä Therasos Oy:ssä ja käyttää työssään heidän tietojärjestelmäänsä sekä toimitilojaan. Asiakirjojen säilytyspaikaksi nimetään niin ikään Suur-Salon tukipalvelut Oy.

Toimintasuunnitelman mukaan Tmi tarjoaa perhetyötä, sosiaalista kuntoutusta sekä valvottuja tapaamisia ja vaihtoja työparin (AMK) kanssa. Toimintasuunnitelmasta ei tarkemmin ilmene, kuka henkilö on kyseessä ja onko hän sosiaalihuollon ammattihenkilö vai muu alemman korkeakoulututkinnon (AMK) suorittanut henkilö.

Asiakaskunta koostuu 0 - 18 -vuotiaista lapsista ja nuorista ja heidän vanhemmistaan. Lastensuojelun jälkihuollossa asiakaskunnan ikä on (yleensä) 18 - 25 vuotta ja sosiaalisen kuntoutuksen kohderyhmä koostuu nuorista alle 30-v. aikuisista. Tukihenkilötyössä asiakkaina ovat tuen tarpeessa oleva lapsi, nuori tai aikuinen. Asiakkaat ovat joko sosiaalihuollon, lastensuojelun tai vammaispalvelujen asiakkaita.

Yrityksessä ei ole muita työntekijöitä. Yrityksen kotipaikkakunta on Salo.

Toiminimi Taija Tuominen tarjoaa palveluja, jotka ovat osittain sosiaalihuollon ammattihenkilön tehtäviksi määriteltyjä. Tuominen on koulutukseltaan lähihoitaja, eikä hän siten voi hoitaa tehtäviä, joissa edellytetään sosiaalihuollon ammattihenkilöä tai korkeakoulututkintoa. Lähihoitaja ei voi antaa sosiaaliohjausta, mutta voi toimia ammatillisena tukihenkilönä ja perhetyöntekijänä mikäli mukana toimii korkeakoulututkinnon omaava sosiaalihuollon ammattihenkilö. Toimintasuunnitelma on osin puutteellinen.

Saatujen asiakirjojen ja vastuuhenkilön antaman selvityksen mukaan ilmoitus täyttää yksityisistä sosiaalipalveluista annetun lain 8 §:n vaatimukset. Saatujen asiakirjojen perusteella ei ole estettä sille, että Tmi Taija Tuominen voidaan merkitä yksityisten sosiaalipalveluiden palveluntuottajien rekisteriin, ilmoituksenvaraiset rekisteröitävät palvelut (Laki 922/2011, § 13) Auran kunnan alueella. Ilmoitus voidaan hyväksyä siltä osin, mitä tulee toimimiseen ammatillisena tukihenkilönä ja perhetyöntekijänä/ohjaajana yhdessä sosionomin työparina.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Liisa-Anneli Holmberg, liisa-anneli.holmberg@aura.fi

Perusturvalautakunta päättää hyväksyä ilmoituksen ehdollisena selosteen lausuma huomioon ottaen. Auran kunta ilmoittaa hyväksyvänsä yrityksen toiminnan alueellaan, ja toimittaa ilmoituksen liitteineen Lounais-Suomen aluehallintovirastolle rekisteröitäväksi.

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.