Perusturvalautakunta, kokous 4.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 59 Ilmoitus yksityisten sosiaalipalvelujen tuottamisesta (Tmi EvaLife)

AurDno-2022-394

Valmistelija

  • Kirsi-Marja Niinimaa, kirsi-marja.niinimaa@aura.fi

Perustelut

Yksityisistä sosiaalipalveluista annetun lain 11 §:n mukaan yksityisten sosiaalipalvelujen tuottajan, joka tuottaa muita kuin ympärivuorokautisia sosiaalipalveluja, on tehtävä kirjallinen ilmoitus toiminnastaan ennen sen aloittamista tai olennaista muuttamista kunnan toimielimelle siinä kunnassa, jossa palveluja tuotetaan. Ilmoituksessa on annettava lain 8 §:n 2 momentissa edellytetyt tiedot palvelun tuottajasta ja palvelutoiminnasta.

Toiminimi EvaLife (Eva-Maija Poijärvi) on toimittanut Auran kunnan perusturvalautakunnalle ilmoituksen yksityisten sosiaalipalvelujen tuottamisesta Auran kunnan alueella 01.09.2022 lukien. Ilmoituksen liitteinä ovat toimintasuunnitelma, verohallinnon ote, rikosrekisteriote, kaupparekisteriote, asiakas- ja potilasrekisterinpitoa koskeva lomake tai seloste käsittelytoimista sekä jäljennökset palvelujen vastuuhenkilön tutkinto- ja työtodistuksista. Lisäksi on selvitetty, että EvaLifella ei ole omaa toimintayksikköä eikä omaa henkilökuntaa. Eva Life tuottaa avohuollon palveluita ja asiakasmäärä on kerrallaan noin 20 perhetä. Eva-Maija Poijärvi on koulutukseltaan kasvatustieteiden ja valtiotieteiden maisteri ja laillistettu sosiaalityöntekijä.

Toimintasuunnitelman mukaan EvaLife on vuonna 2018 rekisteröity toiminimi, jonka yksityisenä elinkeinoharjoittajana toimii Eva-Maija Poijärvi. Toiminta on alkanut hyvinvointituotteiden ja -palveluiden myynnillä (esim. probioottien ja terveystuotteiden myynti, lasten liikuntaryhmien vetäminen). EvaLifen pääasiallisena toimialana on sosiaalipalvelut ja tavoitteena on ollut laajentaa yrityksen toimintaa ensimmäisen viiden vuoden aikana niin, että pääasiallinen tuotto tulee sosiaalipalvelujen myynnistä. EvaLife tuottaa avohuollollisia lastensuojelu- ja sosiaalihuoltolain mukaisia lapsiperhepalveluja, vanhemmuuden ja kasvatuksen tukea sekä lisäksi sosiaalihuollollista yksilötukea (esim. tukihenkilötyö) lapsille ja aikuisille. Asiakaskuntana voi olla joko itsemaksavat asiakkaat tai ostajana yritys tai organisaatio, kuten kunta tai kuntayhtymä.

EvaLifen palveluihin kuuluu toimintasuunnitelman mukaan kasvatus- ja perheneuvontaa, vanhempainohjausta, lapsi-vanhempi vuorovaikutuksen ja kiintymyksen tukityötä, vanhemmuusryhmiä sekä muuta tukityötä. Lisäksi on mainittu sosiaalialan konsultointi, koulutus ja luennointi ja ryhmämuotoinen toiminta. Toimintasuunnitelman mukaan EvaLife tarjoaa lisäksi sosiaalityön konsultatiivista asiantuntijapalvelua yrityksille, kunnille ja kuntayhtymille. Esimerkkinä on kerrottu kuntien voivan ostaa EvaLifen sosiaalityön konsultoivaa palvelua joko sosiaalihuollon tai lastensuojelun asiakkaita koskeviin erityistarpeisiin ja vaikeisiin perhetilanteisiin. Tavoitteena voisi olla ulkopuolisen sosiaalityön konsultoinnin avulla löytää uudenlaisia keinoja tukea perheitä ja ratkaista vaikeita tilanteita ja esimerkiksi ennaltaehkäistä huostaanottoja. Suunnitelmassa on todettu, ettei palvelu tarkoita viranomaistyötä ja elinkeinoharjoittaja ei voi tehdä viranhaltijapäätöksiä eikä olla perheen vastuutyöntekijä sosiaalihuollossa tai lastensuojelussa. Lisäksi ilmoituksen mukaan kunnat voisivat ostaa sosiaalityön palvelua EvaLifelta myös käräjäoikeuden pyytämään olosuhdeselvityksen tekemiseen kunnan työntekijän työpariksi. Lisäksi yrityksen asiantuntijuutta voitaisiin hyödyntää oppilashuollossa koulukuraattorityössä. Lisäksi EvaLife tarjoaa koulutuspalveluja lastensuojeluun, sosiaalihuoltoon, päiväkoteihin ja kouluihin tai yksityisiin organisaatioihin.EvaLife tarjoaa asiantunijuutta myös sosiaalihuoltolain mukaiseen kuntoutukseen ja lastensuojelulain mukaiseen perhekuntoutukseen sekä vanhemmuuden- ja perhearviointeihin. Yrityksen erityisosaamisalaksi on mainittu neuropsykiatrinen ja menetelmäosaaminen.

Asiakaskunta koostuu pääasiassa alle 18-vuotiaista lapsista ja heidän perheistään, jotka ovat sosiaalityön tarpeessa. Eva-Maija Poijärven lisäksi ei ole muuta henkilökuntaa. Toimistossa ei ole vastaanottotoimintaa. EvaLife alivuokraa vastaanottotiloja Metodin hyvinvointi- ja terapiatalolla Riihikoskella Pöytyällä. Metodin terapia- ja hyvinvointitalo on yksityinen yritys, joka toimintasuunnitelman mukaan tuottaa terveyden- ja sosiaalihuollon sekä kuntoutuksen palveluita Varsinais-Suomen alueella. Metodin yrittäjien ylläpitämä osuuskunta tuottaa perheneuvolapalvelut Auraan ja Pöytyälle. Metodi Oy sekä osuuskunta molemmat käyttävät Riihikoskella olevia toimitiloja niin perheneuvolan palveluihin kuin muihin sosiaali- ja terveyspalveluihin, joita yritys tuottaa. Lounais-Suomen aluehallintovirasto on ilmoituksen mukaan hyväksynyt Metodin toimitilat sosiaali- ja terveydenhuollon avopalvelujen käyttöön, eikä siksi EvaLifen omien toimitilojen hankinta ole toistaiseksi ajankohtaista. Mikäli EvaLife hankkii omat toimitilat, tehdään omien tilojen käyttöönotosta uusi ilmoitus/rekisteröinti aluehallintovirastolle.

Asiakastietojärjestelmänä on Diarium. Ei-sähköisiä asiakirjoja säilytetään lukollisessa kaapissa Poijärven kotiosoitteessa EvaLifen toimistohuoneessa. Diariumin lisäksi EvaLifen käytössä on Navisec Health -tietojärjestelmä, joka on tarkoitettu asiakkaan ja ammattilaisen väliseen tietoturvalliseen kommunikointiin. Toimintasuunnitelmassa on lisäksi kerrottu palvelujen olevan arvonlisäverottomia ja omavalvontasuunnitelma on tarkoitus tehdä.

EvaLifen toimintasuunnitelman mukaan toiminta on hyvin monipuolista. Joiltakin osin kuitenkin on epäselvyyksiä sen suhteen, voiko yksityinen palveluntarjoaja työskennellä sosiaalihuoltolain ja lastensuojelulain alaisissa asiakkuuksissa. Ainakaan kyseeseen ei voi tulla työparityöskentely (mainitut kuntien sosiaalilautakuntien tehtäväksi määritellyt olosuhdeselvitykset) tai muu työskentely viranomaisen kanssa. Selvitystyöstä, asiakastyöstä ja arvioinnista vastaa aina viranomainen, ja on tiedostettava, ettei viranomainen voi siirtää omalle vastuulleen kuuluvaa palvelutehtävää ja julkisen vallan käyttöä yksityiselle palveluntarjoajalle (PL 124 §).  Epäselvää on myös, ovatko tarjotut palvelut ylipäätään mahdollisia rekisteröidä sosiaalipalveluna (esim. konsultointi ja oppilas- ja opiskelijahuoltolain alainen kuraattorityöskentely).

Asiaa selvitettäessä Lounais-Suomen aluehallintovirastosta 23.9.2022 kävi ilmi, ettei kasvatus- ja perheneuvolapalveluja tuottavalla Metodilla ole voimassaolevaa lupaa tuottaa sosiaalipalveluja. Tämä on siis ristiriidassa toimintasuunnitelman tietojen kanssa ja kytkeytyy myös Poijärven toiminimen EvaLifen tulevaan toimintaan.

Ehdotus

Esittelijä

  • Liisa-Anneli Holmberg, liisa-anneli.holmberg@aura.fi

Perusturvalautakunta toteaa, että ilmoitusta ei voida hyväksyä, koska ilmoitus ei täytä yksityisistä sosiaalipalveluista annetun lain 8 §:n vaatimuksia. Saatujen asiakirjojen perusteella ei EvaLifea voida merkitä yksityisten sosiaalipalveluiden palveluntuottajien rekisteriin, ilmoituksenvaraiset rekisteröitävät palvelut (Laki 922/2011, § 13) Auran kunnan alueella.

 

Päätös

Perusturvalautakunta päätti jättää asian pöydälle.