Perusturvalautakunta, kokous 26.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 67 Perusturvalautakunnan talouden toteuma 01-08/2022

AurDno-2022-419

Valmistelija

  • Kirsi-Marja Niinimaa, kirsi-marja.niinimaa@aura.fi

Perustelut

Kunnanhallitus on ohjeistanut, että toimialajohtajat raportoivat talouden ja tavoitteiden toteutumista vähintään neljä kertaa vuodessa.

Kirjanpidon mukainen vastuuyksikkökohtainen tulojen ja menojen toteuma tammi-elokuu 2022 on esityslistan liitteenä. Lisäksi liitteenä on mahdollista tutustumista varten alustava laskelma syyskuulta 2022 sekä yksityiskohtainen erittely toteumasta 1-8/2022.

Talousarviovuoden 2022 toimintamenoihin on toimialalla budjetoitu -12,8 milj.euroa.

Tilikauden toimintakate/tulos on 66,0 %. Tuloslaskelman mukaan työmarkkinatuen kuntaosuus on ollut tarkasteluaikajaksolla arvioitua isompi (105,7 %), ja ylitystä voidaan ennakoida myös loppuvuodelle. Toisaalta pääosin menot ovat pysyneet lähellä toteuman mukaista arviota, joten lisämäärärahaa ei loppuvuodelle näytä tarvittavan.

Tuloslaskelman mukaan toiminnan tuottoja on kertynyt laitoshoitomaksuista sekä kodinhoitoapumaksuista, joista esim. jälkimmäisiä on elokuun loppuun mennessä kertynyt n. 65 000 euroa enemmän kuin koko vuodelle on arvioitu.

Erikoissairaanhoidon laskutus toteutetaan kuukausittaisina talousarvion mukaisina tasaerälaskutuksina. Erikoissairaanhoidossa tasaerälaskutusta tarkistetaan syys-joulukuulle tammi-elokuun todellisen käytön perusteella. Erikoissairaanhoidon käyttö oli tammi-syyskuussa suhteessa tasaerälaskutukseen + 2,7 %, joten kunnan tasaerää ei tarkisteta loppuvuodelle. Koska kunnan käyttö on kuitenkin tasaerää korkeammalla tasolla niin on todennäköistä, että tilinpäätöksen yhteydessä vuodelle 2022 arvioitu erikoissairaanhoidon talousarvio ylittyy. Tyksin talousjohtajalta tarkistetun tiedon mukaan lisäksi hinnankorotukset tulevat vaikuttamaan marras-joulukuun 2022 kustannuksiin. Auran osuus koko V-SSHP:n kuluista on 0,8% ja siitä suhteutettuna vaikutus olisi 30-40t€, ka. 35 000€.

Perusterveydenhuollon osalta ei toistaiseksi ole raportoitu ylitystarvetta. Perusterveydenhuollon kuntayhtymä voi hakea koronapandemian kustannuksiin valtionavustusta rokotuksiin, jäljityksiin, testauksiin ja hoitoihin. Perusterveydenhuollon mahdollisista jäsenkuntahintojen tarkistuksesta päätetään marraskuun yhtymähallituksen kokouksessa. Pöytyän perusturvajohtajalta saadun tiedon mukaan ennusteena tulee olemaan tulos 0, koska ns. koronakorvauksia on odotettavissa valtiolta arviolta 450 000 – 500 000€.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kirsi-Marja Niinimaa, kirsi-marja.niinimaa@aura.fi

Perusturvalautakunta esittää osavuosiraportin tammi-elokuu 2022 liitteineen kunnanhallitukselle. Lisäksi perusturvalautakunta esittää kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle lisämäärärahaa (ylityslupa) sosiaalipalveluiden tehtäväalueelle seuraavasti:

Erikoissairaanhoidon kustannukset perustuen osavuosiraportin mukaiseen ylitykseen 2,7 % siten, että ylitys olisi 130 000 € (+ 35 000 € hinnankorotus) = 165 000 €.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksistä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta, koska asia päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.