Perusturvalautakunta, kokous 26.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 75 LISÄPYKÄLÄ: Sosiaalihuoltolain ja vammaispalvelulain mukaisten vapaa-ajan matkojen kilpailutuksen käynnistäminen (lisäpykälä)

AurDno-2022-221

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Sirpa Kunnas, Sosiaalijohtaja, sirpa.kunnas@aura.fi

Perustelut

Auran kunta on kilpailuttanut yhdessä Marttilan, Koski tl:n ja Pöytyän kuntien kanssa sosiaalihuolto- ja vammaispalvelulain mukaiset vapaa-ajan matkat. Vuonna 2022 on käytössä viimeinen optiovuosi.

Hyvinvointialue on ohjeistanut, että kyseessä olevat matkat tulee kuntien kilpailuttaa, jotta palvelu jatkuu 1.1.2023 lukien. Hankintakaudeksi suunnitellaan vuodet 2023 - 2024 ja 1+ 1 optiovuosi.Myös välityspalvelu suunnitellaan kilpailutettavaksi uutena toimintona, mikä mahdollistaisi m.m. laskutuksen paremman seurannan ja yhteiset ohjeistukset taksiautoilijoille. Auran, Marttilan, Oripään ja Koski tl.:n kuntien sosiaalijohto on pyytänyt Pöytyän kuntaa toimimaan kilpailutuksen yhteystahona. Pöytyän perusturvalautakunta käsitteli asiaa kokouksessaa 17.5.2022. Pöytyän perusturvajohtaja on pyytänyt tarjousta lakimiesavusta kilpailutukseen. Tarjouspyyntöä on pyydetty Sarastiasta ja Suomen hankintajuristeilta. Sarastiasta ilmoitettiin, ettei heillä ole tarjota apua kilpailutukseen, joten hankintajuristien tarjous hyväksyttiin. Lakimiesavun kustannukset jaetaan tasan kaikkien osallistuvien kuntien kesken.

Kilpailutuksesta järjestetään markkinavuoropuhelu. Kilpailutus on avoin EU-tasoinen hankinta. Hankinnan kokonaiskustanus on 877.100 €/vuosi, josta Pöytyän kunnan osuus on 415.00 €/vuosi ja Auran kunnan osuus  on noin 252.000 €/vuosi.

Vanhus- ja vammaisneuvosto antoi 30.05.2022 lausuntonsa kilpailutukseen. Vanhus- ja vammaisneuvosto esitti kantanaan että välityspalvelua ei kilpailutettaisi.

 

Ehdotus

Esittelijä

Sirpa Kunnas, Sosiaalijohtaja, sirpa.kunnas@aura.fi

Perusturvalautakunta hyväksyy tehdyt toimenpiteet sosiaalihuolto- ja vammaispalvelulain mukaisten vapaa-ajan taksimatkojen ja välityspalvelun kilpailutuksen aloittamiseksi yhdessä Pöytyän, Marttilan, Koski tl.:n ja Oripään kuntien kanssa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Kirsi-Marja Niinimaa, kirsi-marja.niinimaa@aura.fi

Perustelut

Pöytyän, Auran, Marttilan, Oripään ja Kosken kunnat ovat pyytäneet 12.9.2022 päivätyllä tarjouspyynnöllä tarjouksia edellä mainittujen kuntien vammaispalvelulain (VPL) ja sosiaalihuoltolain (SHL) mukaisista henkilökuljetuksista.

Osana hankinnan valmistelua järjestettiin 21.6.2022 etäyhteyksien välityksin kaikille hankinnasta kiinnostuneille toimijoille avoin markkinakartoitustilaisuus, jossa kuultiin taksiautoilijoiden näkemyksiä hankinnan toteuttamisesta. Lisäksi taksiautoilijoille varattiin mahdollisuus antaa vastauksia kirjallisesti. Hankinnasta lähetettiin 12.9.2022 julkaistavaksi hankintalain mukainen hankintailmoitus Euroopan Unionin virallisen lehden täydennysosassa ja Tenders Electronic Daily –portaalissa. Hankintailmoitus julkaistiin myös HILMA-ilmoituskanavassa (www.hankintailmoitukset.fi).

Hankinnan ennakoitu arvo ylitti julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016, ”hankintalaki”) 25 §:n mukaisen palveluhankintoja koskevan kynnysarvon. Hankintamenettelynä oli avoin menettely, johon kaikki halukkaat tarjoajat voivat osallistua.

Hankintayksikkö määritti tarjouspyyntöön kiinteän hinnan palveluille ja laatuvaatimukset määriteltiin vähimmäisvaatimuksissa. Tarjouspyynnön mukaan palveluntuottajaksi valittaisiin kaikki vähimmäisvaatimukset täyttävät ja tarjouspyynnön ehtoihin sitoutuvat tarjoajat.

Tarjousaika päättyi 20.10.2022 klo 12.00.  Määräaikaan mennessä tarjouksen jättivät seuraavat kolme (3) tarjoajaa: JV-Taksi Jarkko Välikangas, MM-Ratkaisu Oy ja Tmi Virpi Niemelä.

Lain julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016, ”hankintalaki”) 125 §:n mukaan hankintamenettely voidaan keskeyttää vain todellisesta ja perustellusta syystä. Säännöksen esitöiden ja vakiintuneen oikeuskäytännön mukaan hankintayksikön tulee keskeyttämisen syyn arvioinnissa kiinnittää huomiota siihen, perustuuko hankintamenettelyn keskeyttäminen todellisiin syihin. Hankintamenettelyn keskeyttäminen on katsottu olevan perusteltua muun muassa siinä tapauksessa, että tarjouspyyntö on ollut virheellinen tai epäselvä, mikä on johtanut siihen, etteivät tarjoukset ole olleet keskenään yhteismitallisia ja vertailukelpoisia, hankintamenettelyssä on tapahtunut jokin muu virhe, hankintayksikön rahoitustilanne on muuttunut, hankintatarve on muuttunut tai olosuhteet ovat muutoin muuttuneet hankintailmoituksen julkaisemisen jälkeen. Hankintamenettelyn keskeyttämisen edellytyksenä oleva todellinen ja perusteltu syy voi johtua myös hankintayksikön omasta toiminnasta tai laiminlyönnistä aiheutuvasta hankintamenettelyn virheellisyydestä. Hankintamenettelyn keskeyttäminen ei edellytä vakavien tai poikkeuksellisten seikkojen olemassaoloa.

Pöytyän, Auran, Kosken, Marttilan ja Oripään kuntien vammaispalvelulain (VPL) ja sosiaalihuoltolain (SHL) mukaisten kuljetuspalvelujen hankintamenettelyn aikana on käynyt ilmi, että tarjouspyynnössä asetetut hinnoitteluvaatimukset ovat olleet siinä määrin henkilöiden kuljetusalan käytänteistä poikkeavia ja myös viimeaikaisista voimakkaasti muuttuneista kustannustekijöistä johtuen asetettu siten, ettei iso osa alalla ammattimaisesti toimivista yrityksistä ei ole voinut jättää tarjousta.

Kunnan ja jatkossa hyvinvointialueen lakisääteisenä velvollisuutena on järjestää hankinnan kohteena olevat kuljetukset. Palveluiden järjestämisestä vastuullisen on huolehdittava siitä, että tarkoitetut palvelut ja tukitoimet järjestetään sisällöltään ja laajuudeltaan sellaisina kuin alueella esiintyvä tarve edellyttää. Tarjouspyynnössä olleen mainitun virheellisyyden vuoksi hankintamenettely ei ole tuottanut sellaista lopputulosta, että SHL- ja VPL- kuljetusten toteuttaminen voitaisiin varmistaa lain edellyttämässä laajuudessa ja sen vuoksi hankinta tulee keskeyttää ja kilpailuttaa uudelleen.

Auran kunnan hallintosäännön 22 §:n  mukaan lautakunnat päättävät toimialaansa/tulosalueitaan koskevien palvelujen ostamisesta ja myymisestä sekä tekevät niitä koskevat sopimukset ja irtisanovat ne. Perusturvalautakunta on siten toimivaltainen tekemään päätöksen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kirsi-Marja Niinimaa, kirsi-marja.niinimaa@aura.fi

Perusturvalautakunta päättää edellä kerrottujen virheiden vuoksi keskeyttää hankintaprosessin ja käynnistää hankinnan uudelleen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Oikeus oikaisuvaatimuksen hakemiseen on asianosaisella eli jokaisella, jonka etua, oikeutta tai velvollisuutta koskeva asia on päätöksellä lopullisesti ratkaistu.

 

Oikaisuvaatimusosoite

Viranomainen: Auran perusturvalautakunta

Postiosoite: PL 24, 21381 AURA

Käyntiosoite Perkkiönkuja 2

Sähköposti: kunta@aura.fi

Viranhaltijan päätöksestä ei valiteta hallinto-oikeuteen.

 

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimusaika on neljätoista (14) päivää siitä päivästä, jolloin päätös annettiin tiedoksi tätä päivää määräaikaan lukematta.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätösestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmantena päivänä sähköisen viestin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, lauantai, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, jouluaatto tai juhannusaatto, valitusaika jatkuu vielä seuraavaan arkipäivään.

Jos oikaisuvaatimusasiakirjat lähetetään postitse, ne on annettava postin kuljetettavaksi niin ajoissa, että ne tai ilmoitus on lähetyksen saapumisesta postin osoitetoimipaikkaan ehtivät perille viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen virka-ajan päättymistä.

 

Oikaisuvaatimuksen sisältö

Oikaisuvaatimuksen tulee olla kirjallinen. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. OIkaisuvaatimuskirjelmässä, joka on osoitettu oikaisuvaatimusviranomaiselle tulee olla:

-päätös, siihen liittyvine liitteineen, johon haetaan muutosta alkuperäisenä tai jäljennöksenä

-miltä osin päätökseen haetaan muutosta ja muutos, jota siihen vaaditaan tehtäväksi

-vaatimuksen perusteet

-oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.