Kunnanhallitus, kokous 11.4.2023

§ 75 Lausuntopyyntö polttokelpoisen jätteen jätteenkuljetusjärjestelmästä

AurDno-2023-106

Valmistelija

  • Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Perustelut

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnassa on vireillä kiinteistöittäisessä jätteenkuljetuksessa kuljetettavan polttokelpoisen jätteen kuljetusjärjestelmää koskevan päätöksen valmistelu. Päätös koskee Auran, Kaarinan, Liedon, Marttilan, Paimion, kanta-Paraisten, Pöytyän, kanta-Ruskon, Salon, Sauvon ja Turun alueita, joilla polttokelpoiset jätteet kuljetetaan edelleen vuoden 1993 jätelain mukaisessa sopimusperusteisessa jätteenkuljetuksessa.

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan on päätettävä siitä, siirrytäänkö polttokelpoisen jätteen kiinteistöittäisessä kuljetuksessa jätelain (646/2011) 36 §:n mukaiseen kunnan järjestämään jätteenkuljetukseen vai 37 §:n mukaiseen kiinteistönhaltijan järjestämään jätteenkuljetukseen.

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta pyytää kunnilta lausuntoa asiasta 19.4.2023 mennessä.

Asiaa koskevat asiakirjat oheismateriaalina.

Ehdotus

Esittelijä

  • Terhi Källi, Kunnanjohtaja, terhi.kalli@aura.fi

Auran kunta päättää esittää Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnalle seuraavaa lausuntonaan jätteenkuljetusjärjestelmästä:

Jätteenkuljetus tulee edelleen sallia jätelain 37 §:n mukaisesti kiinteistön haltijan järjestämänä.

Palveluja tulee kehittää toimivana kokonaisuutena, taloudelliset ja jätelain näkökohdat huomioon ottaen. Auran kunnan alueella nykyisin käytössä oleva kiinteistönhaltijan järjestämä jätteenkuljetusjärjestelmä on on toiminut hyvin, minkä perusteella voidaan todeta että jätteenkuljetusta ei ole tarvetta muuttaa tai kasvattaa liian suureksi. Nykyinen järjestelmä tukee alueellista kehittämistä eikä ympäristö-/terveyshaittaa ole ollut havaittavissa. Mikäli siirryttäisiin kunnan järjestämään jätteenkuljetukseen, tulisi alueet jakaa pienempiin kokonaisuuksiin, joista yksittäiset kuljetusyrittäjät voisivat tehdä tarjouksen.

Päätös

Jukka Leino esitti Auran Sdp:n valtuustoryhmän puolesta eriävän lausunnon (liitteenä). Lausuntoa ei kannatettu, joten se raukesi.

Kunnanhallitus hyväksyi päätösehdotuksen.

Tiedoksi

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta, tekninen toimi

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.