Kunnanhallitus, kokous 11.4.2023

§ 81 Kuntalais- ja valtuustoaloitteet vuodelta 2022

AurDno-2023-42

Valmistelija

  • Tuija Pellosmaa, Hallintojohtaja, tuija.pellosmaa@aura.fi

Perustelut

Aloiteoikeus

Kuntalain  mukaan kunnan asukkaalla, kunnassa toimivalla yhteisöllä ja säätiöllä sekä sillä, joka omistaa tai hallitsee kiinteää omaisuutta kunnassa, on oikeus tehdä aloitteita kunnan toimintaa koskevissa asioissa. Aloitteen tekijälle on ilmoitettava aloitteen johdosta suoritetut toimenpiteet. Lisäksi palvelun käyttäjällä on oikeus tehdä aloitteita kyseistä kunnan palvelua koskevassa asiassa. Valtuuston tietoon on saatettava vähintään kerran vuodessa sen toimivaltaan kuuluvissa asioissa tehdyt aloitteet ja niiden johdosta suoritetut toimenpiteet.

Kuntalaki ei säätele valtuutettujen aloiteoikeudesta, vaikka valtuutetuilla katsotaan olevan aloiteoikeus. Kunta voi antaa valtuustoaloitteiden tekemisestä ja käsittelystä ohjeita hallintosäännössään.

Auran kunnan hallintosäännön § 115:n mukaan kunnanvaltuutetulla on aloiteoikeus seuraavalla tavalla: "Kokouskutsussa mainittujen asioiden käsittelyn jälkeen valtuustoryhmällä ja valtuutetulla on oikeus tehdä kirjallisia aloitteita kunnan toimintaa ja hallintoa koskevissa asioissa. Aloite annetaan puheenjohtajalle. Aloite on sitä enempää käsittelemättä lähetettävä kunnanhallituksen valmisteltavaksi. Valtuusto voi päättää, että aloitteessa tarkoitetun asian valmistelusta käydään lähetekeskustelu. Kunnanhallituksen on vuosittain huhtikuun loppuun mennessä esitettävä valtuustolle luettelo valtuutettujen tekemistä ja kunnanhallitukselle lähetetyistä aloitteista, joita valtuusto ei edellisen vuoden loppuun mennessä ole lopullisesti käsitellyt. Samalla on ilmoitettava, mihin toimenpiteisiin niiden johdosta on ryhdytty. Valtuusto voi todeta, mitkä aloitteista on käsitelty loppuun."

Vuonna 2022 Auran kunnalle tehdyt aloitteet

Vuoden 2022 aikana kuntaan ei saapunut yhtään kuntalaisaloitetta. Valtuustoaloitteita tehtiin neljä:

  • Auran Keskustan valtuustoryhmän aloite pyörätien jatkamisesta Lahdontien risteykseen asti kunnan keskustaajamasta.
  • Auran Kokoomuksen valtuustoryhmän aloite kuntalisästä alle 3-vuotiaille kotona hoidettaville lapsille.
  • Auran Keskustan valtuustoryhmän aloite järjestöjen toimintaedellytysten varmistamisesta sote-uudistuksen toimeenpanovaiheessa.
  • Auran Vasemmistoliiton valtuustoaloite Pride-liikkeen tukemisesta vuonna 2023.

Aloitteet ovat liitemateriaalina.

Aloitteiden johdosta tehdyt toimenpiteet

Aloitteista on toteutunut Kokoomuksen valtuustoryhmän aloite alle 3-vuotiaiden lasten kuntalisästä. Kunnanhallitus on pyytänyt lokakuun 2022 loppuun mennessä selvitystä tekniseltä lautakunnalta pyörätien jatkamisesta. Asian valmistelu on keskeneräinen. Järjestöjen toimintaedellytyksistä ei ole laadittu erillistä sopimusta hyvinvointialueen kanssa. Kunta on jatkanut yhteistyötä ja järjestöjen tukemista vuonna 2023 samalla tavoin kuin aiemminkin. Yhteistyötä ja rajapintatyötä tehdään Vasinais-Suomen hyvinvointialueen kanssa päivittäin. Lisäksi kunta osallistunee hyvinvointialueen Voimaa vanhuuteen -hankkeeseen. Pride-liikkeen tukemista ei ole vielä toteutettu.

Keskeneräinen käsittely aloitteesta vuodelta 2021

13.12.2021 Auran Kokoomuksen valtuustoryhmä: Auralaisten ulkoilu- ja urheilumahdollisuuksien edistäminen, yhtenäiskoulun kaukalon asvaltointi ja padel-kenttä kunnanviraston tontille. Asiaa ei ole käsitelty. Vanhan kunnanviraston alueen suunnittelu tulee myöhemmin valmisteluun. Koulun kaukalossa on tekonurmipinnoite.

Ehdotus

Esittelijä

  • Terhi Källi, Kunnanjohtaja, terhi.kalli@aura.fi

Kunnanhallitus päättää esittää valtuustoaloitteiden johdosta valtuustolle, että valtuusto toteaa

  1. ettei yhtään kuntalaisaloitetta ole saapunut kuntaan vuoden 2022 aikana,
  2. että vuonna 2022 tehtiin neljä valtuustoaloitetta,
  3. aloitteen alle 3-vuotiaiden lasten kuntalisästä toteutuneen ja asian näin ollen loppuun käsitellyksi,
  4. aloitteen käsittely pyörätien jatkamisesta Lahdontien risteykseen olevan kesken,
  5. järjestöjen toimintaedellytysten olevan samalla tasolla vuonna 2023 kuin aikaisemminkin ja yhteistyön kunnan sekä Varhan välillä olevan säännöllistä,
  6. aloitteen Pride-liikkeen tukemisesta olevan vielä käsittelemättä ja
  7. aloitteen vuodelta 2021 rauenneeksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.