Kunnanhallitus, kokous 24.4.2023

§ 89 Kesälomarahojen maksaminen

AurDno-2023-32

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Tuija Pellosmaa, Hallintojohtaja, tuija.pellosmaa@aura.fi

Perustelut

KVTES:n mukaan lomaraha maksetaan elokuun palkanmaksun yhteydessä, ellei paikallisesti toisin sovita. Jos palvelussuhde päättyy ennen elokuun palkanmaksun ajankohtaa, lomaraha maksetaan lomapalkan tai lomakorvauksen maksamisen yhteydessä. KVTES:n mukaan lomarahan laskentaperusteena käytetään heinäkuulta tosiasiallisesti maksettua varsinaista kuukausipalkkaa, pois lukien po. sopimuksessa kirjatut poikkeukset.

Auran kunnassa ei ole tehty paikallista sopimusta lomarahojen maksamisesta heinäkuussa, vaikka näin on toimittu vuosien ajan. Paikallisesti voidaan sopia poikettavaksi valtakunnallisen virka- ja työehtosopimuksen määräyksistä, jos siihen on olemassa paikallisista erityisolosuhteista aiheutuva perusteltu syy, eikä valtakunnallisessa työ- ja virkaehtosopimuksessa ole erikseen rajoitettu paikallista sopimismahdollisuutta. Lomarahojen maksamisesta voidaan tehdä paikallinen sopimus.

Kunnan tukipalveluissa on yritetty keskittää vuosilomat suurimmaksi osaksi heinäkuun ajalle, koska silloin hallinnon asioita on koko vuoden näkökulmasta vähiten vireillä. Lomarahojen maksaminen heinäkuun palkan maksun yhteydessä aiheuttaa kunnan tukipalveluissa työvoimatarpeen juuri heinäkuulle. Tämä on aiheuttanut sen, ettei lomien keskittämistä heinäkuulle ole voitu tehdä toivotussa laajuudessa.

Lomarahat muodostavat palkkoihin merkittävän suuren menoerän. Mikäli ne maksettaisiin esimerkiksi kesäkuun palkan maksun yhteydessä, kunnan osavuosiraportti antaisi tältä osin oikeamman kuvan kunnan talouden toteumasta.

Mikäli lomarahat voitaisiin jatkossa maksaa kesäkuun palkan yhteydessä:
1. lomarahan laskennassa käytettäisiin heinäkuun palkan sijaan kesäkuun palkkaa
2. koko kunnan talouden seuranta helpottuisi puolen vuoden toteuman osalta
3. tukipalveluissa voitaisiin laajemmin keskittää vuosilomia heinäkuulle
4. työntekijöillä / viranhaltijoilla olisi lomarahat käytettävissään jo aiemmin kesälomakaudesta.

Mikäli lomarahojen maksamisesta kesäkuussa tehtäisiin paikallinen sopimus, jonka kaikki paikalliset yhdistykset allekirjoittaisivat, niin sopimus koskisi koko henkilöstöä. Mikäli paikallisen sopimuksen tekisi vain osa paikallisista yhdistyksistä, sopimusta sovellettaisiin vain näiden järjestöjen edustamiin henkilöstöryhmiin ja näillä aloilla työskenteleviin järjestäytymättömiin henkilöihin. Sopimuksen ulkopuolelle jääviin henkilöstöryhmiin sovellettaisiin valtakunnallisen sopimuksen määräyksiä.

 

Ehdotus

Neuvotellaan paikallisen sopimuksen tekemisestä koskien KVTES:n vuosilomaluvun §:ä 18 ja 20. Tavoitteena on lomarahan maksaminen kesäkuun palkan maksun yhteydessä.

Päätös

JHL: ehdotus tulee viedä yhdistyksen hallitukseen hyväksyttäväksi.

Kunta esittää yhtenäistä käytäntöä lomarahojen maksamista joko kesäkuussa tai heinäkuussa. Mikäli yhtenäistä näkemystä ei synny, jatketaan vakiintuneella käytännöllä.

Valmistelija

  • Tuija Pellosmaa, Hallintojohtaja, tuija.pellosmaa@aura.fi

Perustelut

Työnantaja on ehdottanut työntekijäjärjestöille, että kesälomarahat maksettaisiin jatkossa kesäkuun palkanmaksun yhteydessä. Yhteistoimintalain mukaisessa neuvottelussa työnantaja totesi, että muutosta aiempaan ei tehdä, elleivät kaikki työntekijäjärjestöt ole muutoksesta yksimielisiä. Asiaa käsiteltiin yhteistyötoimikunnassa 13.2.2023.

JHL, JUKO ja Jyty ovat ilmoittaneet, että kesälomarahojen maksamisen aikaistaminen heinäkuulta kesäkuulle sopii järjestöille. Näin ollen asiasta voidaan tehdä paikallinen sopimus, jota sovelletaan kunnan koko henkilöstöön. Liitteessä on paikallinen sopimus, joka tulee voimaan heti kun sen ovat kaikki sopimuksen osapuolet allekirjoittaneet.

Ehdotus

Esittelijä

  • Terhi Källi, Kunnanjohtaja, terhi.kalli@aura.fi

Kunnanhallitus päättää hyväksyä kesälomarahojen maksamiseen kesäkuussa liittyvän paikallisen sopimuksen, jota sovelletaan kunnan koko henkilöstöön.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

JHL, Jyty, Juko, henkilöstö

Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön saa tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen. Oikaisuvaatimus osoitetaan kunnanhallitukselle ja toimitetaan keskushallintoon. Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Jollei muuta näytetä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemäntenä (7.) päivänä sen jälkeen, kun asiakirja on annettu postin kuljetettavaksi. Saantitodistusta vastaan lähetetystä päätöksestä katsotaan saadun tieto saantitodistuksen osoittamana päivänä. Erillistä tiedoksisaantitodistusta käytettäessä päätöksestä katsotaan saadun tieto todistukseen merkittynä päivänä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Sähköinen asiakirja täyttää myös kirjallisen asiakirjan vaatimuksen. Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

- päätös, johon vaaditaan oikaisua

- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi

- millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Vaatimuksen perusteineen on käytävä ilmi oikaisuvaatimuksesta. Tekijän on allekirjoitettava oikaisuvaatimus ja siinä on ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä saa kunnan keskushallinnosta.

Keskushallinnon yhteystiedot:
käyntiosoite Perkkiönkuja 2, Aura
postiosoite Auran kunta, PL 24, 21381 Aura
puhelinvaihde (02) 486 430
sähköposti kunta@aura.fi
avoinna ma - to klo 8.00-16.00, pe klo 8.00-14.45