Kunnanhallitus, kokous 16.10.2023

§ 209 Auran terveysaseman poistoaika

AurDno-2023-270

Perustelut

Kirjanpitolautakunnan kuntajaoston mukaan pysyviin vastaaviin kuuluvien aineellisten ja aineettomien hyödykkeiden hankintamenot tulee poistaa vaikutusaikanaan. Pysyvien vastaavien vaikutusajalla tarkoitetaan hyödykkeen taloudellista pitoaikaa. Pysyvien vastaavien hankintameno jaksotetaan poistoina kuluksi pääsääntöisesti sen koko taloudelliselle pitoajalle. Taloudellisen pitoajan päätyttyä on hyödykkeen hankintamenon oltava kokonaan poistettu mahdollista jäännösarvoa lukuun ottamatta.

Taloudellisella pitoajalla tarkoitetaan sitä aikaa, jona pysyvän vastaavan hyödykkeen ennakoidaan hyödyttävän kuntaa tuloa tuottamalla tai aikaa, jona hyödykkeen ennakoidaan hyödyttävän kunnan palvelujen tuottamista. Pysyvien vastaavien hyödykkeen taloudellinen pitoaika on yleensä lyhyempi kuin sen tekninen pitoaika, joka riippuu hyödykkeen teknisestä käyttökelpoisuudesta kunnan harjoittamassa toiminnassa.

Pysyvien vastaavien hyödykkeen taloudellisen pitoajan ja myös poistoajan määrittely tulee tehdä kunnan yksilölliset olosuhteet huomioon ottaen. Poistoaika määritellään siten, että se vastaa kunnan omaa suunnitelmaa ja odotusta taloudelliseksi pitoajaksi. Hyödykkeiden taloudellisten pitoaikojen määrittelyssä voidaan käyttää apuna kokemusperäisiä tietoja vastaavien hyödykkeiden taloudellisista pitoajoista vastaavassa toiminnassa. Taloudellisen pitoajan määrittelyssä noudatetaan varovaisuuden periaatetta. Lähtökohtaisesti poistoaika määritellään kyseisen hyödykkeen yksilöllisen tulontuottamis- tai palvelutuotantokyvyn perusteella varovaisuuden periaatteella poistoaikojen rajoissa.

Auran terveyskeskus siirtyi Pöytyän kansanterveystyön kuntayhtymältä kunnan omistukseen 31.12.2022. Terveyskeskus on rakennettu vuonna 1989 ja sen laajennusosa on valmistunut vuonna 2004. Kuntayhtymä on noudattanut kirjanpidossaan 40 vuoden poistoaikaa. Terveyskeskuksen poistoja voidaan jatkaa siitä mihin kuntayhtymä on jäänyt huomioiden rakennuksen taloudellinen pitoaika. Terveyskeskuksen alkuperäinen osa on kirjanpidossa poistettu ja laajennusosan poistoaikaan sovelletaan jatkossa kunnan poistoaikoja. Valtuusto on päättänyt hallintorakennusten poistoajaksi 35 vuotta. Kiinteistön kunto ja ikä huomioiden poistoaika voisi olla kunnan kirjanpidossa kymmenen vuotta varovaisuuden periaatetta noudattaen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Terhi Källi, Kunnanjohtaja, terhi.kalli@aura.fi

Kunnanhallitus päättää esittää, että valtuusto vahvistaa Auran terveysaseman poistoajaksi kymmenen vuotta.

Päätös

Jouko Vähä-Rahka esitti, että poistoajaksi päätetään 15 vuotta. Ari-Pekka Haapanen ja Jukka Leino kannattivat ehdotusta. 

Kunnanhallitus päätti yksimielisesti esittää valtuustolle, että Auran terveysaseman poistoajaksi määrätään 15 vuotta.

 

 


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.