Kunnanhallitus, kokous 16.10.2023

§ 202 Ikäihmisten ruokailun järjestäminen

AurDno-2023-287

Valmistelija

  • Jaana Ranta-aho, jaana.ranta-aho@aura.fi

Perustelut

Arkea Oy lopetti Auran palvelukeskuksen keittiön lounasruokailun Mikonpolulla helmikuussa 2023. Lounasruokailun mahdollisuutta ovat hyödyntäneet erityisesti Mikonpolun läheisyydessä asuvat ikäihmiset.

Lounastarjoilun loppuminen on aiheuttanut runsaasti keskustelua ja tästä syystä Auran kunta sopi Kaarea Oy:n kanssa ikäihmisten mahdollisuudesta lounasruokailuun Auran yhtenäiskoululla 20.3.2023 alkaen. Mahdollisuus yhtenäiskoululla ruokailuun jatkuu edelleen koulun toimintapäivinä. Ruokailuun tarvittavat lipukkeet ovat ostettavissa kunnantalolta hintaan 10 euroa sisältäen jälkiruoan. Kevään ja syksyn aikana lipukkeita ruokailuun on ostettu kahdeksan kappaletta.

Mikonpolun palvelukeskuksen ruokasali on kunnanhallituksen 5.6.2023 121§ tekemällä päätöksellä siirtynyt Auran yhtenäiskoulun tekstiilityön opetuksen väistötilaksi. Lisäksi tila on iltaisin yhdistysten ja kansalaisopiston käytössä. Valmistuskeittiöön on etsitty keväästä asti yrittäjää, mutta toistaiseksi tilaan ei ole löytynyt vuokralaista. Mikonpolulla ei väistötilaratkaisujen vuoksi ole enää ruokailuun soveltuvia tiloja.

Mikonpolun keittiötilojen läheisyydessä noin 500 metrin säteeltä löytyvät seuraavat yrittäjävetoiset palvelut: Auran Keidas Oy (buffetlounas, eläkeläiset -10 %), Mäkimattilan Juhlapalvelu Juhliks (buffetlounas, joka 11.lounas ilmainen), ravintola Hullu Poni (tarjolla lounasannokset) sekä Masin pizzeria ja kebab. Elinvoimaohjelman mukaisesti yrittäjämyönteisyys ohjaa toimintaamme ja paikalliset toimijat huomioidaan kaikissa hankinnoissa sekä yhteistyömahdollisuuksissa. Elinvoimaohjelman mukaisesti pyrimme lisäämään edelleen yhteistyötä kivijalkayrittäjien kanssa.

Auran kunnalla ei ole tällä hetkellä resursseja organisoida ikäihmisten ruokailua muulla tavoin.

Auran kunta on lähdössä mukaan syksyn aikana aloittavaan kokeiluun ylijäämäruoan jakelusta yhteistyössä Suomen Punaisen Ristin Auran osaston kanssa. Ruokajakelu on kaikille avoin ja alustavana tavoitteena on, että kouluruokailusta ylijäänyttä ruokaa jaetaan vapaaehtoisten avustuksella kahtena päivänä viikossa Auran yhtenäiskoululla. Vapaaehtoistehtävästä kiinnostuneille järjestetään infotilaisuus lokakuun aikana.

Ehdotus

Esittelijä

  • Terhi Källi, Kunnanjohtaja, terhi.kalli@aura.fi

Kunnanhallitus merkitsee tietoon saatetuksi ikäihmisten lounasruokailun tilanteen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.