Kunnanhallitus, kokous 5.2.2024

§ 22 Rakennusjärjestyksen päivitys 2025

AurDno-2024-20

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Aki Vuorinen, Rakennustarkastaja, aki.vuorinen@poytya.fi

Perustelut

Eduskunta hyväksyi 24.2.2023 rakentamislain ja siihen liittyvän maankäyttö- ja rakennuslain muutoksen. Rakentamislaki tulee voimaan 1.1.2025 ja sen toimeenpanon valmistelu on tarpeen aloittaa. Uuden ja monin paikoin muuttuneen lain seurauksena kuntien on uusittava muun muassa hallintosääntönsä, rakennusjärjestyksensä, rakentamisen viranomaistoiminnan maksut sisältävät taksansa sekä asiakasohjeistukset. Näiden on käytännössä oltava valmiina lain voimaantullessa.

Rakennusjärjestyksellä kunta voi antaa paikallisista oloista johtuvia suunnitelmallisen ja sopivan rakentamisen, kulttuuri- ja luonnonarvojen huomioon ottamisen sekä hyvän elinympäristön toteutumisen ja säilyttämisen kannalta tarpeellisia määräyksiä. Paikallisten määräysten tehtävänä on osaltaan huolehtia lakiin sisältyvien tavoitteiden toteuttamisesta.  Määräykset voivat koskea rakennuspaikkaa, rakennuksen kokoa ja sen sijoittumista, rakennuksen sopeutumista ympäristöön, rakentamistapaa, istutuksia, aitoja ja muita rakennelmia, rakennetun ympäristön hoitoa, vesihuollon järjestämistä, suunnittelutarvealueen määrittelemistä sekä muita niihin rinnastettavia paikallisia, rakentamista koskevia seikkoja.

Rakennusjärjestyksen hyväksymismenettelylle on asetettu soveltuvin osin samat vaatimukset kuin kaavojen hyväksymiselle. Vastuu valmistelusta on hallintosäännöllä määrätyllä toimielimellä ja rakennusjärjestyksen hyväksyy kunnanvaltuusto.

Rakennusjärjestykset eri kunnissa eivät voi yleensä olla keskenään täysin samanlaisia, koska aluerakenteet, alueet, rakentamispaineet ja rakentamisen ohjaustarpeet ovat erilaisia. Sama malli tai määräys ei sovellu välttämättä kaikille. Myös kunnan eri osa-alueille voi olla perusteita antaa erisisältöisiä määräyksiä. Rakennusjärjestyksen tulisi olla "kuntansa näköinen", sen tulisi vahvistaa paikallista identiteettiä, edistää eri alueiden ominaispiirteiden säilyttämistä ja kehittämistä sekä tukea valittujen strategioiden toteutumista.

Rakennusjärjestyksen uusimisesta on käyty neuvotteluja Auranmaan seutukunnan rakennusvalvontojen viranhaltijoiden kesken. Keskustelujen aiheena on olleet yhteistyöstä rakennusjärjestyksen valmistelussa saatavat hyödyt. Tavoitteena tulisi olla alueella mahdollisimman yhtenevä rakennusjärjestys. Vaikka niissä sisällöllisesti olisikin eroja, niin pelkästään yhdenmukainen rakenne palvelee alueen rakentajia. Näin saavutetaan parempaa asiakaspalvelua ja helpotetaan rakentajien ja suunnittelijoiden työtä. Jokainen kunta hyväksyy kuitenkin erikseen oman rakennusjärjestyksensä.

Alustavaksi aikatauluksi uusimistyölle on suunniteltu seuraavaa. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma laaditaan ja työryhmä perustaminen sekä nähtäville asettaminen tapahtuisi helmikuussa 2024. Rakennusjärjestyksen ehdotuksen on suunniteltu valmistuvan kesäkuussa ja ehdotus asetetaan julkisesti nähtäväksi elokuussa 2024. Samalla pyydetään viranomaislausunnot ehdotuksesta. Ehdotuksen huomautusten läpikäynti ja korjatun ehdotuksen hyväksyminen lautakunta tasolla ja valtuustossa loppuvuonna 2024. Voimaan uusi rakennusjärjestys astuisi suunnitelman mukaan 1.1.2025.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelman luonnos on valmisteltu viranhaltijatyönä. Nähtäville asetettavan luonnoksen laatii työryhmä esitetyn aikataulun mukaisesti.

Ehdotus

Esittelijä

Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Tekninen lautakunta päättää esittää kunnanhallitukselle rakennusjärjestyksen uusimisen käynnistämistä edellä esitetyn mukaisesti. Uusimistyön valmistelusta vastaavana toimielimenä toimii lupajaosto ja valmistelua tekee osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa määritelty työryhmä. Valmistelua tehdään lisäksi yhteistyössä naapurikuntien kanssa.

Päätös

Päätös on päätösehdotuksen mukainen.

Valmistelija

  • Aki Vuorinen, Rakennustarkastaja, aki.vuorinen@poytya.fi

Perustelut

Tekninen lautakunta päättää esittää kunnanhallitukselle rakennusjärjestyksen uusimisen käynnistämistä edellä esitetyn mukaisesti. Uusimistyön valmistelusta vastaavana toimielimenä toimii lupajaosto ja valmistelua tekee osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa määritelty työryhmä. Valmistelua tehdään lisäksi yhteistyössä naapurikuntien kanssa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Terhi Källi, Kunnanjohtaja, terhi.kalli@aura.fi

Kunnanhallitus päättää käynnistää rakennusjärjestyksen päivitystyön teknisen lautakunnan esityksen mukaisesti.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.