Kunnanhallitus, kokous 5.2.2024

§ 23 Selvitys jätehuollon järjestämisestä

AurDno-2023-337

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Perustelut

Auran Keskustan valtuustoryhmä on valtuuston kokouksessa 12.6.2023 jättänyt seuraavan valtuustoaloitteen jätehuollon järjestämisestä Auran kunnassa:

1. Auran kunta selvittää miten kunnan järjestämisvastuussa oleva jätehuolto voidaan hoitaa jätelain vaatimusten mukaisesti, muilla tavoin kuin Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan osakkaana. 2. Selvityksessä huomioidaan keskeisesti kunnan asukkaiden valinnanvapauden toteutuminen ja jätealan yritysten toimintaedellytyksien turvaaminen sekä jätehuollon toiminta asukkaita palvellen ja laillisesti jätelain mukaan.

3. Auran kunta ottaa selvityksessään huomioon mahdolliset yhteistyömahdollisuudet muiden kuntien kanssa.

Kunnanhallitus päätti 14.8.2023 lähettää edellä selosteessa eritellyn selvityksen teknisen lautakunnan valmisteltavaksi vuoden 2023 loppuun mennessä.

Tekninen toimi on tilannut selvitystyön FCG OY:ltä ja selvitys on oheismateriaalina.

Selvityksen mukaan:

1. Oheismateriaalina selvitys asiasta. Jätelain mukaisesti joudutaan kaikki jätehuoltopalvelut kilpailuttamaan.

2. Selvityksen mukaan irtautuminen Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:stä ja Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnasta, mikäli juridiset ehdot saataisiin ratkaistua, tuottaa kunnalle huomattavan määrän lakisääteisiä järjestämis- ja viranomaisvastuita, jotka tuottaisivat kunnalle ja sitä kautta asukkaille huomattavasti suuremmat kustannukset jätehuollon järjestämisestä kuin nykytilanteessa. Selvityksen mukaan valinnanvapaus ei lisäänny siirtymällä kunnan itsenäisesti järjestämään jätehuoltoon, vaan päinvastoin kapenee resurssien pienentyessä. Lisäksi tarvittavia jatkoselvityksiä ja uusia päätöksiä, joihin hallinto-oikeudessa on tehty useita linjauksia.

3. Mahdollisia yhteistyökumppaneita ei tällä hetkellä ole Varsinais-Suomen alueella. Suurin osa kuuluu Lounais-Suomen jätehuoltoon (17kpl) ja tällä hetkellä ei ole tiedossa siitä irtautuvia. Kaarinassa ja Salossa tehdään myös selvitystä. Somero, Loimaa, Koski TL ja Oripää ovat osakkaina Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:ssä. Kustavi, Taivassalo, Pyhäranta, Vehmaa ja Laitila hoitavat jätehuollon itsenäisesti, mutta omat sijainnin puolesta kaukana Aurasta.

Ehdotus

Esittelijä

Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Tekninen lautakunta toteaa selvityksen tietoon saatetuksi ja lautakunnalla ei ole siihen mitään korjattavaa. Selvitys lähetetään edelleen kunnanhallituksen käsiteltäväksi.

Päätös

Päätös on päätösehdotuksen mukainen.

Valmistelija

  • Kari Tuohi, Tekninen johtaja, kari.tuohi@aura.fi

Perustelut

Tekninen lautakunta on todennut jätehuollon selvityksen tietoon saatetuksi ja ettei lautakunnalla ei ole selvitykseen täydennettävää.

Ehdotus

Esittelijä

  • Terhi Källi, Kunnanjohtaja, terhi.kalli@aura.fi

Kunnanhallitus päättää merkitä jätehuollon selvityksen tietoon saatetuksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.