Kunnanhallitus, kokous 5.2.2024

§ 19 Skeittipuistotoiminnan aloittaminen Aurassa

AurDno-2024-46

Valmistelija

  • Jaana Ranta-aho, jaana.ranta-aho@aura.fi

Perustelut

Auran kunnan omistama Tarvasjoentien teollisuushalli on vapautunut vuokralaiselta 15.12.2023 ja on tällä hetkellä tyhjillään. Tekniselle toimelle on tullut kaksi alustavaa kyselyä hallin vuoraamisesta, mutta toistaiseksi neuvottelut eivät ole edenneet. Elinvoimajohtaja ja hyvinvointijohtaja ovat neuvotelleet vapaaehtoisten, skeittiharrastuksesta kiinnostuneiden kuntalaisten kanssa mahdollisuudesta järjestää Tarvasjoentien hallissa skeittipuistotoimintaa. Toimintaa olisi mahdollista järjestää hallissa pienin muutoksin, kuten remontoimalla hallin puolelle wc-tilat sekä uusimalla ovien lukitus. Lisäksi kahden hallin väliin pitäisi tehdä väliseinä, jotta mahdollinen skeittihallitoiminta ja ulkopuolisen vuokralaisen tilat saadaan erotettua toisistaan.

Skeittipuistotoiminnan toteuttamiseen riittäisi Tarvasjoentien hallin toinen puoli, jolloin toinen osa olisi edelleen mahdollista vuokrata ulkopuoliselle käyttäjälle. Skeittihallitoiminnasta on olemassa alustava toimintasuunnitelma, joka on pykälän oheismateriaalina. Skeittihallin perustamisen aloituskustannukset lämmitystä ja vettä lukuun ottamatta olisivat hallin perustamisesta kiinnostuneilla vapaaehtoisilla. Jos kunta tukee toimintaa tarjoamalla tilan, jäävät ulkopuoliset vuokratulot saamatta. Vuokratulo ulkopuoliselta vuokraajalta on noin 1000 € kuukaudessa. Tilaan ei ole toistaiseksi tulossa uutta vuokralaista.

Skeittipuistotoiminta tarjoaisi parhaimmillaan mahdollisuuden ympärivuotiseen harrastamiseen, yhteistyöhön naapurikuntien, yritysten ja yhdistysten kanssa sekä käytön laajentamisen muihinkin harrastuslajeihin, kuten kiipeilyseinään. Tarkoitus on, että toiminta perustuu vapaaehtoisten harrastajien aktiivisuuteen ja talkootyöhön kunnan toimiessa yhteistyökumppanina.

Auran kunnassa on Hongistontiellä sijaitseva ulkoskeittiparkki, jonka kunnosta on tehty kaksi ulkopuolista arviota (17.5.2023, 29.8.2023). Molemmissa arvioissa todetaan, että skeittiparkki on sellaisenaan toimimaton liian suurien elementtien ja aitaamisen vuoksi ja että nykyiset elementit aiheuttavat turvallisuusriskin. Lausunnot ovat oheismateriaalina. Tekninen toimi on tehnyt kesällä 2023 korjauksia skeittiparkkiin ja parantanut sen turvallisuutta. Hongistontien skeittiparkin avaaminen kesäkaudeksi 2024 on vielä keskustelun alla.

Samalla puolella hallia on seinän erottama tila, johon olisi mahdollista suunnitella mopopajatoimintaa. Tämän tilan erottaa muusta hallista erillinen ovi ja sinne on kulku myös ulkopuolelta hallia. Mopopajatoiminta käynnistyi kunnassa loppukeväästä 2023 ja on perustamisen jälkeen ollut nuorten keskuudessa suosittu toiminto. Parhaimmillaan mopopaja on kerännyt illan aikana 60 nuorta kävijää. Tällä hetkellä paja toimii koulun yhteydessä olevan kylmän varaston yhteydessä, mikä ei ole paikkana sopiva asutuksen läheisyyden ja tilan toimimattomuuden vuoksi. Hallin yhteydessä oleva tila mahdollistaisi toiminnan jatkuvuuden ympäri vuoden, toimintaan sopivissa tiloissa. Mopopajan jatkaminen ei tällä hetkellä edellytä esimerkiksi henkilöresurssin vahvistamista. Sekä skeittihalli- että mopopajatoiminta ovat aina aikuisvetoisia ja tiloissa on valvonta silloin, kun siellä järjestetään toimintaa.

Auran kuntastrategian mukaan teemme yhteistyötä sidosryhmiemme kanssa, vahvistamme osallisuutta sekä mahdollistamme monipuolisesti toimintaa. Elinvoimainen ja positiivisesti tunnettu Aura on yhteinen etumme. Strategiamme mukaan luomme aktiivisesti yhteistyömahdollisuuksia eri toimijoiden kesken ja tarjoamme puitteita yhteiselle tekemiselle. Ympäri vuoden toimivalle skeittihallille olisi olemassa aktiivisten vapaaehtoisten joukko, jotka ovat hankkeeseen sitoutuneita. Kolmas sektori on tärkeä kumppani terveyden ja hyvinvoinnin edistämistyössä. 

Asiaan liittyvä valmistelumateriaali on pykälän oheismateriaalina.

Ehdotus

Esittelijä

  • Terhi Källi, Kunnanjohtaja, terhi.kalli@aura.fi

Kunnanhallitus käy lähetekeskustelun skeittipuistotoiminnan aloittamisesta Auran kunnassa ja päättää jatkotoimenpiteistä. 

Päätös

Kunnanhallitus päättää todeta lähetekeskustelussaan, että

1. teollisuushallia markkinoidaan aktiivisesti teollisuustoimijoille ensisijaisesti myyntiin

2. teollisuushallia tarjotaan toissijaisesti vuokralle yritystoimintaan

3. teollisuushallin muita käyttövaihtoehtoja (esim. skeittiparkki) selvitetään kolmantena vaihtoehtona.

Mopopajalle etsitään soveltuvampaa sijaintia.