Perusturvalautakunta, kokous 8.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 53 LISÄPYKÄLÄ: Omaishoitajien tukeminen (lisäpykälä)

AurDno-2022-246

Valmistelija

  • Ulla-Maija Haapalainen, ulla-maija.haapalainen@aura.fi

Perustelut

Laki omaishoidon tuesta 2005/937 4§:n mukaan omaishoitajalla on oikeus pitää vapaata vähintään kaksi vuorokautta kalenterikuukautta kohti. Omaishoitajalla on oikeus pitää vapaata vähintään kolme vuorokautta kalenterikuukautta kohti, jos hän on yhtäjaksoisesti tai vähäisin keskeytyksin sidottu hoitoon ympärivuorokautisesti tai jatkuvasti päivittäin.Kunta ja omaishoitaja voivat sopia, että omaishoitaja pitää vapaansa useampana alle vuorokauden pituisena jaksona. Kunnan on huolehdittava hoidettavan hoidon tarkoituksenmukaisesta järjestämisestä hoitajan vapaan aikana.

Aurassa on tällä hetkellä 33 omaishoitajaa, jotka ovat tehneet toimeksiantosopimuksen kunnan kanssa. Omaishoitajista 16 on yli 65 vuotiaita. Hoidettavista noin puolet on iäkkäitä. Omaishoitajan vapaan  ajaksi kunta on voinut järjestää lyhytaikaishoitoa omaishoidettaville. Myös sijaishoitoa ja perhehoitoa on järjestetty alle 18 vuotiaiden hoidettavien omaishoitajien vapaan järjestämiseksi. Yli 65 vuotiaiden omaishoidettavien omaishoitajille vapaita on ollut ajoittain haastavaa järjestää, koska lyhytaikaishoitoa ei aina ole saatavilla ja osaan omaishoitotilanteista lyhytaikaishoito tai päivähoito hoivakodissa eivät sovi. Hoidettava ei aina halua lähteä pois kotoa tai ei ole tarvetta edes vuorokauden mittaisiin hoitojaksoihin. Useat omaishoitajat Aurassa ovat toivoneet hoitajaa kotiin, jotta saisivat pitää vapaata muutamia tunteja. Kunnalla ei ole resursseja järjestää kotihoitoa hoidettavalle omaishoitajan vapaan ajaksi, mutta kotihoidon palveluilla voidaan tukea omaishoitajan työtä.

Sosiaalijohtaja on ottanut yhteyttä Aurassa toimiviiin  kotihoidon tukipalveluita järjestäviin kahteen yritykseen (Seurana ja Gubbe), joiden kanssa sosiaalijohtaja ja avopalvelun ohjaaja ovat keskustelleet teamsin välityksellä. Tarjoukset yritysten palveluista on pyydetty molemmilta yrityksiltä. Molemmilta yrityksiltä voivat myös yksityishenkilöt suoraan ostaa palveluita. 

Seurana Oy:n toimintaa ikäihmisille on esimerkiksi ulkoilu, jutustelu, kahvittelu, asioinnit, leipominen, valokuvien katsominen, laulaminen, shakin pelaaminen sanaristikoiden täyttö tai mikä ikinä tuo iloa asiakkaalle. Gubbe Sydänystävä Oy tarjoaa ikäihmisille kotipalvelujen  tukipalveluja kuten ulkoilua, jumppaa, ruuanlaitto- ja siivouspua. Palvelu personoidaan yrityksen mukaan aina asiakkaan kunnon ja mieltymysten mukaan.

Omaishoitajalla on tarve harrastaa, järjestää asioita kodin ulkopuolella sekä hoitaa hyvinvointiaan ja terveyttään, joka on vaikeaa koska läheisen  tarve hoitoon on kaikkina vuorokauden aikoina. Edellä mainituista palveluista omaishoitaja voisi saada omaishoitajaa tukevaa palvelua hoidettavalle kotiin. 

Avopalvelun ohjaaja esittää, että kokeiltaisiin edellä mainittua palvelua kolmen kuukauden ajan viidelle omaishoidon asiakkaalle siten että asiakaskohtaiset tunnit olisivat 2 tuntia viikossa asiakasta kohden. 

Vuoden 2022 talousarvioon ei ole varattu määrärahaa tälläiseen palveluihin. Kokeilun kokonaiskustannukset olisivat enimmillään 5000 euroa. Kokeilu tukisi myös kotihoidon palveluja.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Sirpa Kunnas, Sosiaalijohtaja, sirpa.kunnas@aura.fi

Perusturvalutakunta päättää hyväksyä 3 kuukauden kokeilun viidelle iäkkäälle omaishoidon asiakkaalle ajalle 13.06. - 13.09.2022 siten, että kunta hankkii palvelun Gubbe Sydänystävä Oy:ltä. 

Lisäksi perusturvalautakunta päättää, että asiakkaat kokeiluun valitsee avopalvelun ohjaaja.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Oikeus oikaisuvaatimuksen hakemiseen on asianosaisella eli jokaisella, jonka etua, oikeutta tai velvollisuutta koskeva asia on päätöksellä lopullisesti ratkaistu.

 

Oikaisuvaatimusosoite

Viranomainen: Auran perusturvalautakunta

Postiosoite: PL 24, 21381 AURA

Käyntiosoite Perkkiönkuja 2

Sähköposti: kunta@aura.fi

Viranhaltijan päätöksestä ei valiteta hallinto-oikeuteen.

 

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimusaika on neljätoista (14) päivää siitä päivästä, jolloin päätös annettiin tiedoksi tätä päivää määräaikaan lukematta.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätösestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmantena päivänä sähköisen viestin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, lauantai, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, jouluaatto tai juhannusaatto, valitusaika jatkuu vielä seuraavaan arkipäivään.

Jos oikaisuvaatimusasiakirjat lähetetään postitse, ne on annettava postin kuljetettavaksi niin ajoissa, että ne tai ilmoitus on lähetyksen saapumisesta postin osoitetoimipaikkaan ehtivät perille viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen virka-ajan päättymistä.

 

Oikaisuvaatimuksen sisältö

Oikaisuvaatimuksen tulee olla kirjallinen. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. OIkaisuvaatimuskirjelmässä, joka on osoitettu oikaisuvaatimusviranomaiselle tulee olla:

-päätös, siihen liittyvine liitteineen, johon haetaan muutosta alkuperäisenä tai jäljennöksenä

-miltä osin päätökseen haetaan muutosta ja muutos, jota siihen vaaditaan tehtäväksi

-vaatimuksen perusteet

-oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.