Kunnanhallitus, kokous 4.9.2023

§ 174 Vaalipäivän äänestyspaikan määrääminen vuoden 2024 vaaleihin

AurDno-2023-202

Valmistelija

  • Juho Karisaari, juho.karisaari@aura.fi

Perustelut

Oikeusministeriö on kirjeellään 2.6.2023 VN/17100/2023 antanut kunnanhallituksille ohjeet vuoden 2024 vaalien (presidentin- ja europarlamenttivaalit) äänestyspaikkojen määräämisestä ja niistä ilmoittamisesta, vaalimateriaalista ym.  Ohjeiden mukaan presidentinvaalien äänestyspaikkojen tiedot on merkittävä pohjatietojärjestelmään viimeistään perjantaina 3.11.2023 klo 12.00.

Vuonna 2024 toimitetaan kahdet yleiset vaalit: tasavallan presidentin vaali sunnuntaina 28.1.2024 sekä Suomesta valittavien Euroopan parlamentin jäsenten vaalit (europarlamenttivaalit) sunnuntaina 9.6.2024.

Presidentti valitaan suoralla, tarvittaessa kaksivaiheisella vaalilla. Vaalipäivä on vaalivuoden tammikuun neljäs sunnuntai. Mikäli joku ehdokkaista saa jo tässä (ensimmäisessä) vaalissa yli puolet annetuista (s.o. hyväksytyistä) äänistä, tulee hän valituksi presidentiksi. Jos näin ei käy, toimitetaan kahden viikon kuluttua sunnuntaina toinen vaali kahden ensimmäisessä vaalissa eniten ääniä saaneen ehdokkaan kesken. Toisessa vaalissa enemmän ääniä saanut ehdokas valitaan presidentiksi.

Europarlamenttivaalit toimitetaan siten, että kukin jäsenvaltio järjestää vaalit oman kansallisen lainsäädäntönsä puitteissa. Suomessa vaalit on toimitettu käytännössä samalla menettelyllä kuin eduskuntavaalit.

Vaalit toimitetaan kunnissa äänestysalueilla. Vaalilain 8 §:n mukaan kunta muodostaa yhden äänestysalueen, jollei sitä ole tarpeen jakaa useampaan äänestysalueeseen. Äänestysalueiden koosta taikka asukasmäärästä ei vaalilaissa ole tarkempia määräyksiä. Auran kunta on kunnanvaltuuston päätöksestä 22.1.2007 alkaen toiminut yhtenä äänestysalueena. Äänestysalueen numero on 1 ja äänestysalueen nimi Auran äänestysalue.

Vaalilain 9 §:n mukaan jokaisella äänestysalueella on kunnanhallituksen päätöksellä määrätty vaalipäivän äänestyspaikka. Vaalipäivänä äänestäjä voi äänestää vain sen äänestysalueen äänestyspaikassa, joka on merkitty äänioikeusrekisteriin hänen kohdallaan.

Edellisissä vaaleissa äänestyspaikkoina ovat toimineet Auran kunnanvirasto sekä kunnan kirjasto. Vaalien käytännön järjestelyiden sekä äänestäjien eduksi on suotavaa, että äänestyspaikka pidetään samana sekä ennakkoäänestyksessä että varsinaisena vaalipäivänä.

Auran uusi kunnanvirasto (os. Tuulentie 1) valmistui virkakäyttöön 1.6.2023 ja sen väliseinällä jaettava kokoussali on todettu sopivan tilavaksi äänestyskäyttöön. Salin vaalikäytössä on huomioitava kunnan toimielinten kokousaikataulut, jotka on sovitettava äänestysajankohtiin (presidentinvaalin äänestysaika voi pitkittyä toisen kierroksen myötä helmikuulle asti, välille 17.1. - 11.2.).

Ehdotus

Esittelijä

  • Terhi Källi, Kunnanjohtaja, terhi.kalli@aura.fi

Kunnanhallitus määrää vuoden 2024 vaalien (presidentinvaali tammikuussa ja mahdollisen toisen kierroksen helmikuussa 2024 sekä europarlamenttivaalit kesäkuussa 2024) vaalipäivän äänestyspaikaksi Auran kunnanviraston (Tuulentie 1). Äänestyspaikka on vaalipäivänä avoinna klo 9 - 20.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Keskusvaalilautakunta, tekninen toimi

Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön saa tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen. Oikaisuvaatimus osoitetaan kunnanhallitukselle ja toimitetaan keskushallintoon. Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Jollei muuta näytetä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemäntenä (7.) päivänä sen jälkeen, kun asiakirja on annettu postin kuljetettavaksi. Saantitodistusta vastaan lähetetystä päätöksestä katsotaan saadun tieto saantitodistuksen osoittamana päivänä. Erillistä tiedoksisaantitodistusta käytettäessä päätöksestä katsotaan saadun tieto todistukseen merkittynä päivänä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Sähköinen asiakirja täyttää myös kirjallisen asiakirjan vaatimuksen. Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

- päätös, johon vaaditaan oikaisua

- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi

- millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Vaatimuksen perusteineen on käytävä ilmi oikaisuvaatimuksesta. Tekijän on allekirjoitettava oikaisuvaatimus ja siinä on ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä saa kunnan keskushallinnosta.

Keskushallinnon yhteystiedot:
käyntiosoite Tuulentie 1, Aura
postiosoite Auran kunta, Tuulentie 1, 21381 Aura
puhelinvaihde (02) 486 430
sähköposti kunta@aura.fi
avoinna ma - pe klo 9.00-15.00.