Kunnanhallitus, kokous 4.9.2023

§ 173 Talouden toteuma tammikuu - heinäkuu 2023 välisellä ajalla

AurDno-2023-228

Valmistelija

  • Tuija Pellosmaa, Hallintojohtaja, tuija.pellosmaa@aura.fi

Perustelut

Talouden isossa kuvassa on tapahtunut tasaantumista. Euroalueen inflaatio on laskenut viime vuoden syksyn noin kymmenestä prosentista viiteen ja puoleen prosenttiin. Tässä on paljolti kyse kausivaihtelusta, mutta inflaatiokehityksen suunta on laskemaan päin. Korkojen nousu näyttää taittuneen ja pitkien korkojen arvioidaan pysyttelevän tulevaisuudessa neljän prosentin tuntumassa. Elokuun lopulla on kuitenkin uutisoitu runsaasti kotimaan talouden synkistä näkymistä ja kuluttajien varovaisuudesta. Etenkin rakennusalan konkursseja on haettu loppukesän aikana normaalia enemmän.

Auran kunnan talous on toteutunut vuoden ensimmäisen puoliskon aikana melko tarkalleen talousarvion mukaisesti. Verotulojen tilitykset ovat olleet talousarvion tasaista toteumaa verrattuna korkeammat. Kuntaliiton veroennusteen 23.8.2023 mukaan loppuvuoden verokertymät tulevat olemaan melko alhaiset. Ennusteen mukaan talousarvioon budjetoitu 8 957 000 euroa jää vajaaksi noin 80 000 euroa.

Heinäkuussa käyttötalouden kokonaistoteuma on edelleen pysynyt talousarvion mukaisena. Tarkalla taloudenpidolla ilman suuria yllätyksiä tuleva tilinpäätös voi edelleen olla tasapainossa. Toimintakuluissa ei ole ylityksiä toimielimittäin tarkasteltuna. Sähkön ostoon on varauduttu talousarviossa merkittävästi suuremmalla summalla, joten siitä on tulossa säästöä arviolta noin 200 000 euroa. Toimintatuotot kertyvät epätasaisemmin kalenterivuoden aikana kunnan laskutusrytmeistä johtuen. Heinäkuun tuloslaskelmat ovat liitteinä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Terhi Källi, Kunnanjohtaja, terhi.kalli@aura.fi

Kunnanhallitus merkitsee talouden toteuman ajalta tammikuu - heinäkuu 2023 tiedokseen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.