Kunnanhallitus, kokous 4.9.2023

§ 175 Ennakkoäänestyspaikkojen määrääminen vuoden 2024 vaaleihin

AurDno-2023-202

Valmistelija

  • Juho Karisaari, juho.karisaari@aura.fi

Perustelut

Oikeusministeriö on kirjeellään 2.6.2023 VN/17100/2023 antanut kunnanhallituksille ohjeet vuoden 2024 vaalien (presidentin- ja europarlamenttivaalit) äänestyspaikkojen määräämisestä ja niistä ilmoittamisesta, vaalimateriaalista ym. Ohjeiden mukaan presidentinvaalien äänestyspaikkojen tiedot on merkittävä pohjatietojärjestelmään viimeistään perjantaina 3.11.2023 klo 12.00.

Vuonna 2024 toimitetaan kahdet yleiset vaalit: tasavallan presidentin vaali sunnuntaina 28.1.2024 sekä Suomesta valittavien Euroopan parlamentin jäsenten vaalit (europarlamenttivaalit) sunnuntaina 9.6.2024. Ennakkoäänestys on presidentinvaalissa 17.1. - 23.1. (toinen kierros 31.1. - 6.2.) ja europarlamenttivaalissa 29.5. - 4.6.2024.

Kunnilla on vastuu ennakkoäänestyspaikoista. Vaalilain 9 §:n mukaan kunnanhallitus päättää kotimaan yleisten ennakkoäänestyspaikkojen lukumäärästä ja sijainnista kunnassa. Jokaisessa kunnassa on oltava vähintään yksi ennakkoäänestyspaikka, jollei erityisistä syistä muuta johdu.

Oikeusministeriö kehottaa kunnanhallituksia yleisiä ennakkoäänestyspaikkoja määrätessään kiinnittämään huomiota seuraaviin seikkoihin:

  1. Kunnan on ehdottomasti huolehdittava siitä, että yleisiä ennakkoäänestyspaikkoja on kunnassa riittävästi suhteessa kunnan äänioikeutettujen määrän, jotta ennakkoon äänestäminen olisi äänestäjille mahdollisimman vaivatonta ja vähän aikaa vievää.
  2. Ennakkoäänestyspaikat on syytä sijoittaa sellaisiin paikkoihin, joihin äänestäjän on helppo tulla ja joihin he vaivattomasti osaavat. Yksi hyvä tapa on sijoittaa ennakkoäänestyspaikkoja sinne, missä äänestäjien muutoinkin tiedetään liikkuvan. Ennakkoäänestyspaikan on oltava aatteellisilta ja taloudellisilta kytkennöiltään mahdollisimman puolueeton, jotta mahdollisimman monet äänestäjät sinne mieluusti tulevat.
  3. Liikuntavammaisten ja muiden liikuntaesteisten ennakkoäänestämismahdollisuuksiin on kiinnitettävä huomiota. Mahdollisuuksien mukaan vammaisten käyttämille kulkuvälineille on pyrittävä varaamaan pysäköintitilaa ennakkoäänestyspaikan välittömässä läheisyydessä ja järjestämään heidän avustamisensa äänestyspaikan ulko- ja sisäpuolella. Äänestyspaikalla mahdollisesti olevat kynnykset ja portaat on varustettava esimerkiksi sellaisella luiskalla, että rollaattoria tai sähkökäyttöistä pyörätuolia käyttävä pääsee esteettä äänestystilaan.
  4. Ennakkoäänestyspaikan on sekä tiloiltaan että sijainniltaan sovittava tarkoitukseensa myös järjestyksenpidon kannalta. Vaalilain 56 §:n 1 momentissa on säädetty järjestyksestä ennakkoäänestyspaikassa ja siihen liittyen niin sanotusta vaalimainontakiellosta.
  5. Ennakkoäänestystilan tulee olla riittävän suuri, jotta äänestys voidaan toimittaa sujuvasti ja luotettavasti eli vaalisalaisuus, vaalivapaus ja vaalirauha turvaten. Tilaan tulee voida sijoittaa tarpeellinen määrä pisteitä, joissa tarkastetaan äänestäjän henkilöllisyys, annetaan äänestyslippu ja otetaan äänestys vastaan. Tilan tulee olla siten mitoitettu ja järjestetty, että ruuhkaa ja jonoja syntyy mahdollisimman vähän.
  6. Ennakkoäänestyspaikka on sijoitettava rakennuksessa niin, että rakennuksen poistumistiet pidetään esteettöminä. Poistumisteiden opasteita ei saa peittää. Järjestelyjen asianmukaisuus on syytä tarvittaessa etukäteen varmistaa alueelliselta pelastusviranomaiselta.
  7. Ennakkoäänestyspaikkojen olisi hyvä pysyä samoina vaalista toiseen. Näin edistetään sitä, että äänestäjät tietävät, missä äänestyspaikka on. Paikkojen lopettaminen tai siirtäminen taikka niiden vakiintuneiden aukioloaikojen muuttaminen ilman pakottavaa syytä saattaa aiheuttaa epätietoisuutta äänestäjien keskuudessa.
  8. Kunnan on tehokkaasti tiedotettava kunnan alueella olevista yleisistä ennakkoäänestyspaikoista ja niiden aukioloajoista. Edellisten vaalien tapaan kullekin äänioikeutetulle lähetettävään ilmoituskorttiin liitetään äänestyspaikkarekisteristä koottava luettelo hänen oman vaalipiirinsä yleisistä ennakkoäänestyspaikoista.

Vaalilain 47 §:n mukaan kotimaan yleinen ennakkoäänestyspaikka on ennakkoäänestystä varten avoinna kaikkina ennakkoäänestyksen ajanjakson päivinä jollei kunnanhallituksen päätöksellä erityisistä syistä toisin määrätä. Erityinen syy voi olla lähinnä vain kunnan jonkin alueen tai taajaman vähäiseksi arvioitu äänestäjämäärä. Jokaisessa kunnassa tulisi olla kuitenkin vähintään yksi sellainen äänestyspaikka, joka on avoinna jokaisena ennakkoäänestyksen päivänä.

Vaalilain 48 §:n mukaan kunnanhallitus määrää myös ennakkoäänestyspaikan päivittäiset aukioloajat, kuitenkin niin, että ennakkoäänestyspaikka ei saa olla arkipäivinä avoinna ennen klo 8:aa eikä klo 20:n jälkeen eikä lauantaisin ja sunnuntaisin ennen klo 9 eikä kello 18:n jälkeen. Hyväksi havaittu käytäntö on, että ainakin ennakkoäänestyksen ajanjakson kahtena viimeisenä päivänä yleinen ennakkoäänestyspaikka pidetään avoinna kello 20 saakka.

Vuoden 2007 eduskuntavaaleista alkaen yleinen ennakkoäänestys on Aurassa järjestetty Auran kirjastossa. Vuoden 2023 eduskuntavaaleissa ennakkoäänestyspaikan aukioloajat olivat seuraavat:

  • Arkisin (keskiviikosta perjantaihin sekä maanantaista tiistaihin) klo 12 - 20
  • Viikonloppuna (lauantaista sunnuntaihin) klo 10 - 14

Auran uusi kunnanvirasto (os. Tuulentie 1) avattiin virkakäyttöön 1.6.2023 ja sen väliseinällä jaettava kokoussali on kaavailtu otettavaksi äänestyskäyttöön sekä ennakkoäänestyksessä että vaalipäivänä. Sali on todettu sopivan tilavaksi äänestyskäyttöön. Salin vaalikäytössä on huomioitava kunnan toimielinten kokousaikataulut, jotka on sovitettava äänestysajankohtiin (presidentinvaalin äänestysaika voi pitkittyä toisen kierroksen myötä välille 17.1. - 11.2.).

Ehdotus

Esittelijä

  • Terhi Källi, Kunnanjohtaja, terhi.kalli@aura.fi

Kunnanhallitus määrää vuoden 2024 vaalien (presidentinvaali tammikuussa sekä mahdollinen toinen kierros helmikuussa 2024 sekä europarlamenttivaalit kesäkuussa 2024) vaalipäivän ennakkoäänestyspaikaksi Auran kunnanviraston, Tuulentie 1.

Lisäksi kunnanhallitus päättää, että Auran kunnassa ennakkoäänestysajat sekä presidentinvaaleissa että europarlamenttivaalissa 2024 ovat seuraavat:

  • arkisin (maanantaista perjantaihin)  klo 12 - 19
  • lauantaisin ja sunnuntaisin klo 10 - 14.

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Keskusvaalilautakunta

Muutoksenhaku

Päätökseen tyytymätön saa tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen. Oikaisuvaatimus osoitetaan kunnanhallitukselle ja toimitetaan keskushallintoon. Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Jollei muuta näytetä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemäntenä (7.) päivänä sen jälkeen, kun asiakirja on annettu postin kuljetettavaksi. Saantitodistusta vastaan lähetetystä päätöksestä katsotaan saadun tieto saantitodistuksen osoittamana päivänä. Erillistä tiedoksisaantitodistusta käytettäessä päätöksestä katsotaan saadun tieto todistukseen merkittynä päivänä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Sähköinen asiakirja täyttää myös kirjallisen asiakirjan vaatimuksen. Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

- päätös, johon vaaditaan oikaisua

- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi

- millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Vaatimuksen perusteineen on käytävä ilmi oikaisuvaatimuksesta. Tekijän on allekirjoitettava oikaisuvaatimus ja siinä on ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä saa kunnan keskushallinnosta.

Keskushallinnon yhteystiedot:
käyntiosoite Tuulentie 1, Aura
postiosoite Auran kunta, Tuulentie 1, 21381 Aura
puhelinvaihde (02) 486 430
sähköposti kunta@aura.fi
avoinna ma - pe klo 9.00-15.00.