Kunnanhallitus, kokous 27.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 127 Sosiaaliasiamiehen selvitys vuodesta 2021

AurDno-2022-237

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Sirpa Kunnas, Sosiaalijohtaja, sirpa.kunnas@aura.fi

Perustelut

Sosiaalihuollon asiakaslaissa (§ 24) säädetään sosiaaliasiamiestoiminnan järjestämisestä ja sosiaaliasiamiehen tehtävistä. Jokaisella kunnalla on oltava sosiaaliasiamies. Auran kunta on ostanut sosiaaliasiamiehen palvelut Merikratos oy:ltä. Auran kunnan sosiaaliasiamiehinä toimivat vuonna 2021 ja edelleen Maija-Kaisa Sointula ja Jarno Heino. Sosiaaliasiamiehen palvelu sisältää asiakkaiden neuvonta- ja ohjauspalvelun, avustamisen muistutusasioissa ja tiedottamisen asiakkaiden oikeuksista. Sosiaaliasiamiehen palvelu kattaa sosiaalihuollon ja varhaiskasvatuksen palvelut. Sosiaaliasiamiehen työn keskeistä sisältöä ovat sosiaalihuollon ja varhaiskasvatuksen asiakkaan asema ja oikeudet sekä niiden toteutuminen. Lailla (Laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista 2000/812, § 24) säädetään sosiaaliasiamiehen tehtävistä, joista yksi on seurata asiakkaiden oikeuksien ja aseman kehitystä kunnassa sekä antaa selvitys vuosittain kunnanhallitukselle.

Auran kunnan asiakastilastot

Auran sosiaalihuoltoa (työikäisten palvelut) koskevia yhteydenottoja sosiaaliasiamieheen tehtiin 1 kpl. Auran varhaiskasvatukseen liittyviä yheydenottoja tehtiin 1 kpl. Muita yhteydenottoja sosiaaliasiamieheen oli 2 kpl. Muissa yhteydenpidoissa oli yksi viranomaisyhteydenotto, joka liittyi yleisesti sosiaaliasiamiestoimintaan ja yksi yhteydenotto, joka ei kuulunut sosiaaliasiamiehen tehtäväalueeseen. Vuonna 2020 yhteydenottoja oli varhaiskasvatusta koskien 2 ja sosiaalihuoltoa/iäkkäiden palveluja koskien 1 kpl. Vuonna 2021auralaiset ottivat yhteyttä sosiaaliasiamieheen 1,0 kpl 1000 asukasta kohden, kun Merikratoksen asiakaskuntien yhteydenottojen mediaani oli 2,1 kpl 1000 asukasta kohden.

Auran sosiaalihuoltoa koskevia muistutuksia ja kanteluita ei vuonna 2021 tehty yhtään. Oikaisuja perusturvalautakunnalta haettiin 3 viranhaltijan päätökseen.

Sosiaaliasiamiehen huomiot

Sosiaaliasiamiehen tietoon ei ole tullut mitään hälyttävää koskien Auran kunnan sosiaalihuollon ja varhaiskasvatuksen asiakkaan asemaa ja oikeusturvaa.

Varhaiskasvatusta koskevaan kuntakyselyyn ei sosiaaliasiamies saanut Auran kunnasta vastausta.

Sosiaaliasiamies kiinnittää huomiota lastensuojelun sosiaalityöntekijäresurssiin ja lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän tehtäviin. Mitoitus tulee lakisääteiseksi 1.1.2022 lukien.

Sosiaaliasiamies huomioi myös vammaispalvelujen haasteet ja kunnan iäkkäiden asumispalvelujen ja tehostetun asumispalvelujen tulevat haasteet. Iäkkäiden palveluissa arvioidaan, että tulevat iäkkäiden palveluiden tehostetun palveluasumisen henkilöstöresurssien tulevat nostot tulevat olemaan haasteellisia. Lisäksi sosialiasiamies huomioi vaikeudet löytää sopivaa asumismuotoa haastavasti käyttäytyville kehitysvammaisille.

Sosiaaliasiamiehen selvitys vuodesta 2021 Auran kunnanhallitukselle ja esite sosiaaliasiamiehen palveluista ovat ohessa esityslistan liitteinä. 

Ehdotus

Esittelijä

Sirpa Kunnas, Sosiaalijohtaja, sirpa.kunnas@aura.fi

Perusturvalautakunta merkitsee tietoonsa saatetuksi sosiaaliasiamiehen selvityksen vuodesta 2021 ja esittää sen edelleen kunnanhallitukselle.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Ehdotus

Esittelijä

  • Terhi Källi, Kunnanjohtaja, terhi.kalli@aura.fi

Kunnanhallitus päättää merkitä sosiaaliasiamiehen selvityksen vuodesta 2021 tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksistä ei saa kuntalain 136 §:n mukaan tehdä oikaisuvaatimusta, koska asia päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.