Kunnanhallitus, kokous 19.6.2023

§ 144 Talousarvion raami vuodelle 2024

AurDno-2023-189

Valmistelija

  • Tuija Pellosmaa, Hallintojohtaja, tuija.pellosmaa@aura.fi

Perustelut

Kuntatalous on kiristymässä lähitulevaisuudessa, kun koronapandemian aiheuttamat positiiviset muutokset poistuvat kuntataloudesta. Valtio on jo nyt kiristänyt valtionosuuksia. Auran kunnan osalta valtionosuusleikkaukset ovat mittavia. Ero tämän vuoden ja ensi vuoden valtionosuuksiin on noin -600 000 euroa. Inflaatio ja korot ovat nousseet korkealle, mikä luo korotuspaineita tavaroiden ja palveuiden hintoihin. Kunnan tulot kertyvät arviolta seuraavasti vuonna 2024:

  talousarvio 2024
toimintatuotot 2 670 000
verotulot 8 902 000
valtionosuudet 2 400 000
yhteensä 13 972 000

Edellä esitetyn tulon pitää kattaa toimintamenot, lainojen korot, suunnitelman mukaiset poistot sekä mielellään investoinnit. Lisäksi vahvassa taloudessa pystytään hoitamaan lainojen lyhennyksiä. Talousarvion raamin laskennassa on arvioitu, että kunnan lainakanta pysyy ensi vuonna samassa tasossa kuin tänä vuonna. Lainojen rakenne tulee muuttumaan, sillä pitkäaikaista lainaa joudutaan lyhentämään ottamalla uutta lyhytaikaista lainaa. Tämä nostaa kunnan korkomenoja.

Toimintatuottoihin on asetettu sadan tuhannen euron nostotavoite koko kunnan tasolla. Tämä tarkoittaa sitä, että toimielimet joutuvat tarkastelemaan kaikki maksut ja taksat siten, että tuotot tulevat toteutumaan mahdollisimman suurina koko tilikauden ajan.

Toimintamenoissa on huomioitu palkkojen korotukset 3,2 prosentilla. Ostopalveluissa raami on saman suuruinen kuin tänä vuonna. Valmistelijat joutuvat kuitenkin huomioimaan tiettyjen palvelujen hinnankorotukset ja täten etsimään säästöjä kokonaisuus huomioiden.

Aineissa, tarvikkeissa ja tavaroissa on huomioitu sähkön hinnan alentuminen noin sadalla tuhannella eurolla. Kaikki toimielimet tarkastelevat hankintojaan uudella tavalla, sillä kokonaisuudessa pienennystä tämän vuoden talousarvioon on noin 240 000 euroa.

Talousarvio valmistellaan Accuna-ohjelmalla elokuun alusta alkaen. Aikataulu on aiempien vuosien kaltainen. Talousarviota, -suunnitelmaa ja tavoitteita käsitellään valtuustoseminaarissa elokuussa. Viranhaltijat valmistelevat seminaarin perusteella toimielinten talousarviot siten, että lautakunnat käsittelevät talousarvionsa ja -suunnitelmansa viimeistään viikolla 40. Kunnanhallituksen talousarviopäivä on 6.11.2023. Tarkempia ohjeita talousarvion valmisteluun saa taloustoimistosta. Talousarvion valmistelu edellyttää valmistelijoiden yhteistyötä yli toimialarajojen.

Talousarvion raami on liitteenä.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Terhi Källi, Kunnanjohtaja, terhi.kalli@aura.fi

Kunnanhallitus päättää antaa vuoden 2024 talousarvion ja -suunnitelman valmisteluun seuraavanlaisen raamin vuoteen 2023 verrattuna:

  • toimintatuottoja saadaan koko kunnan tasolla 100 000 euroa enemmän
  • palkat korotetaan 3,2 prosentilla
  • ostopalvelut pysyvät samalla tasolla
  • aineiden, tarvikkeiden ja tavaroiden hankinnat pienenevät 19 prosenttia ja
  • muut toimintakulut pysyvät samalla tasolla.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

esihenkilöt